Här frågar Tegnell hur flockimmunitet fungerar i internt mejl

Publicerad 11 augusti 2020 kl 11.49

Inrikes. I ett internt mejl ställer statsepidemiolog Anders Tegnell grundläggande frågor till sin numera pensionerade föregångare Johan Giesecke om hur flockimmunitet och R-värden fungerar. Mejlkonversationen, där Giesecke bland annat hänvisar till att han har tagit "ett glas vin", får nu experter att ifrågasätta duons omdöme och kompetens.
"Snälla SNÄLLA! Säg att det här är en förfalskning!!!", kommenterar en specialistläkare på Karolinska sjukhuset.

Gilla artikeln på Facebook

Under coronakrisen har en stark personkult etablerats kring Anders Tegnell och hans föregångare Johan Giesecke. Men nu väcker interna mejl frågor om hur det egentligen står till med både omdömet och den medicinska kompetensen hos de båda statsepidemiologerna.

I ett uppmärksammat mejl till Tegnell den 27 mars i år föreslår Giesecke att Sverige ska släppa gymnasie- och högskolestängningen efter påsk. Han skriver att han tycker att hans förslag känns bra "efter ett glas vin" och hänvisar till att det ju vore "trist att inte få fira studentexamen efter 12 år i skolan".

Under söndagen publicerar Patrik Brundin, professor i neurologi, en tweet som får många att sätta kaffet i vrångstrupen. I twitterinlägget bifogar han ett annat internt mejl som skickades från Anders Tegnell i mars i år till kollegan Lisa Brouwers och Johan Giesecke. I mejlet ställer Tegnell frågor som får många att höja på ögonbrynen.

"Visst måste det vara så att när immunitet stiger i befolkningen så minskar spridningen alltså R minskar
Det är ju inte så att när man uppnår flockimmunitet så stannar allt plötsligt

Kan man modellera hur spridningen avstannar?
Illustrera?", står att läsa i mejlet.

Så snart mejlet publiceras på Twitter är det flera som ifrågasätter dess äkthet. Inte kan väl en statsepidemiolog behöva fråga sina kollegor hur flockimmunitet fungerar och vad R-värden är? menar de.

Många Tegnell-anhängare är övertygade om att mejlet är förfalskat, inte minst med tanke på språket i det med dess bristfälliga interpunktion. Andra är inte lika övertygade, men hoppas ändå att det inte är sant.

"Snälla SNÄLLA! Säg att det här är en förfalskning!!!", skriver exempelvis specialistläkaren Jóel K Jóelsson på Karolinska sjukhuset som nu doktorerar i hematologi.

"Vänta, så dessa gubbar är hobby-epidemiologer?! Och ändå är det vi kvinnor som dras med imposter-syndrom. Fy fan", lyder istället omdömet från Katrin Rabiei, neurokirurg på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Även tidigare diplomaten och statstjänstemannen Anna Ekberg är inne på samma spår. "Kan vi ha att göra med en riktig hobby-epidemiolog?", skriver hon.

Under måndagen publiceras det uppseendeväckande mejlet även av journalisten Emannuel Karlsten på hans blogg. Karlsten, som är anställd av Sveriges Radio, har flera gånger under den pågående coronapandemin ryckt ut till Folkhälsomyndighetens och Tegnells försvar.

Men "Mejlet från patrik är riktigt, har själv en kopia", erkänner han i en kommentar.

Karlsten menar emellertid att mejlet måste ses i en "kontext". "Alla som varit på en arbetsplats vet att man måste få ställa dumma frågor till sin omgivning. Särskilt när man ska ta stora, extremt allvarliga beslut", hävdar den skatteavlönade journalisten.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.