Ängelholms kommun sparar på de gamlas mat

Publicerad 3 mars 2012 kl 18.54

Politik.Hjärnarp. Kommunens bokslut gav ett överskott på 34 miljoner 2011. Men på Åshaga vårdboende gjorde man av med 100 000 kronor för mycket bland annat genom att vara frikostigare mot de boende än vad kommunens kostpolicy föreskriver.

Gilla artikeln på Facebook

">Helsingborgs Dagblad rapporterar att det som gäller för de gamla nu är:

-Inget smör på skorpan till förmiddagsfikat

-Tranbärsdryck eller Proviva bara om sjuksköterskan har ordinerat det

-Välling i stället för gröt på morgonen bara på ordination

-Indraget fruktfat

Det har gått så långt att personalen köper in smör till de gamla för egna pengar. Enda chansen numera att få en frukt är om man har blivit ordinerad diabeteskost eller om man vill byta ut sin efterrätt.
Sedan något år tillbaka finns ett kostprogram som kostchef Gunilla Larsson har utarbetat tillsammans med bland annat fyra personer från Åshaga vårdboende. Programmet gäller för alla vårdboenden i kommunen och har stöttats av EU-pengar. För socialförvaltningen kostar det 40 kronor om dagen i livsmedelskostnad för en boende som har helkost. Enligt Gunilla Larsson kostar det ungefär sju kronor extra per dag om man ger de gamla extra mat och dryck som man har gjort på Åshaga. Hon säger att hälften av budgetunderskottet beror på vårdboendets egen lösning i den här frågan.

– Kökspersonalen har helt enkelt gjort fel. Jag kan acceptera det så länge pengarna räcker, men nu fattas det pengar, säger Gunilla Larsson.

Om det finns boende som inte blir mätta tror hon att det beror på att de inte har ordinerats rätt kost. Åshaga är den enda enhet där vårdpersonalen har velat ha extra mat och dryck. Enligt Gunilla Larsson är det upp till enhetschefen att besluta om det och i så fall också få in det i sin budget.
En anställd undersköterska på Åshaga, som vill vara anonym, tycker att systemet är onödigt tungrott.

– Det är en förfärlig omväg om vi har en gamling som känner sig lite hängig på morgonen och vill ha välling i stället för gröt på morgonen. Då kan man inte få det förrän nästa dag genom sjuksköterskan. Man vill bara att de ska ha det bra på ålderns höst. Det känns tråkigt att inte kunna erbjuda det de vill ha, säger hon.

Svea Zaff, 80, är ordförande i SPF i Hjärnarp-Tåstarp. Hon vill göra en protestskrivelse till kommunen.

– Det är förfärligt dåligt. De har kanske inte några tänder längre. Då kan det vara gott med smör till skorpan när man doppar i kaffet. Jag trodde faktiskt inte att de hade blivit så snåla i Ängelholms kommun, säger hon.

Socialnämndens ordförande Jan-Olof Sewring (M) känner inte till kostrestriktionerna på Åshaga sedan tidigare.

– Det här verkar ju helt befängt. Maten är så otroligt viktig, säger han.

Vi pratar igen när han har undersökt saken. Jan-Olof Sewring säger sig då vara nöjd med det kostprogram som kostchef Gunilla Larsson har gjort.

– Man har gjort det för de boendes bästa. Sådana är reglerna just nu.
– Jag har en budget på mellan 660 och 670 miljoner om året att hantera. Ett paket Bregott är felräkningspengar i det sammanhanget. Personligen tycker jag att det är gott med smör på skorpan, säger han.

Mikael von Krassow (S) är 2:e vice ordförande i Socialnämnden. Också för honom är kostrestriktionerna en nyhet.

– Det är förskräckligt. Det hade aldrig hänt med vår alternativa budget, säger Mikael von Krassow.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare