Ann Linde (S) skyller massdöden på sportlovsresenärer

Publicerad 20 maj 2020 kl 13.00

Inrikes. Det går inte att jämföra Sveriges dödstal med andra länder och det stora problemet för Sverige var att så många svenskar åkte på sportlovsresor. Det hävdar utrikesminister Ann Linde (S) i en intervju med amerikanska CNN. Fria Tider kan dock visa att statsepidemiolog Anders Tegnell ansåg det vara "förnuftigt" att åka på resorna, eftersom det enligt honom då inte fanns någon smitta i Alperna och Sydeuropa.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju med CNN som utrikesminister Ann Linde (S) vägrar ta ansvar för coronamassdöden i Sverige och att vi nu har det högsta dödstalet i världen.

När CNN-reportern påpekar att Sverige har tio gånger högre dödlighet än Norge hävdar Linde att det inte går att jämföra länder med varandra.

– Vi tror att vi har högre dödstal på grund av olika anledningar. Precis när pandemin utbröt hade till exempel Sverige sportlov [hennes uttryck: "spring break"], vilket innebar att över 20.000 människor åkte till Italien, Spanien, Belgien och andra länder, när de visste att det fanns ett virus. Sedan kommer de tillbaka till Sverige, säger hon i CNN.

Linde medger dock att "vi" inte lyckats hålla smittan utanför äldreboenden, och att detta varit ett misslyckande.

När det var sportlov i Sverige hade UD ingen avrådan från utlandsresor. Statsepidemiolog Anders Tegnell tyckte rentav att det var "förnuftigt att människor inte avstår från att resa", rapporterade TT den 8 februari.

– När det gäller den här typen av resor finns det absolut ingen anledning att bekymra sig för coronaviruset. I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning över huvudtaget, sade han till TT.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.