Minusräntan

Antalet konkurser fortsätter skena

Publicerad 13 oktober 2019 kl 17.45

Ekonomi. Billiga bolån till väljarna i all ära – men minusräntan innebär ett hårt slag för detaljhandeln, där antalet konkurser ökat med 44 procent. På fredagen gick musikjätten 4Sound i konkurs och en färsk rapport från Creditsafe visar att 516 aktiebolag går i konkurs i september, vilket är den högsta siffran på över femton år.

Gilla artikeln på Facebook

Konkurserna i september har ökat med 10 procent sedan september 2018, visar en färsk rapport från UC. Därmed bryts det tillfälliga stoppet i konkurs­utvecklingen som varat de senaste fem månaderna.

– I september ökar konkurserna i detaljhandeln igen. Svensk Handel rapporterade så sent som i maj att 11.000 butiker och därmed 50.000 jobb riskerar att försvinna i svensk detaljhandel fram till 2025. Givetvis kommer detta påverka samhällsekonomin, men i vilken omfattning är för tidigt att sia om, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande på hemsidan.

Detaljhandeln har det fortsatt tufft och i september månad ökar konkurserna inom segmentet med hela 44 procent. Enligt Creditsafe ansökte 516 aktiebolag om konkurs under september månad vilket är den högsta siffran för september på mer än 15 år.

UC, som i princip representerar banksektorn, skyller utvecklingen på e-handeln men en viktig faktor är också att det helt enkelt har blivit dyrare att köpa saker i detaljhandeln, då majoriteten av produkterna som säljs där tillverkas utomlands.

Igår gick 4Sound, som är den ledande butikskedjan för musikinstrument, i konkurs. Med sina 18 butiker hade kedjan 150 anställda vars jobb nu försvinner.

Kedjan är ett bra exempel på hur dyrt det har blivit att shoppa. En USA-tillverkad Fender-gitarr som såldes för 1.000 dollar kostade svensken ungefär 5.800 kronor för tio år sedan. Idag, när dollarkursen stigit från 5,8 till 10 kronor, kommer samma gitarr att kosta 10.000 kr i en svensk butik.

Inte heller exportindustrin, som normalt gynnas av en svag krona, går något vidare. Det sker import av varor även till exportindustrin, och trots den svenska svaga kronan väljer exportindustrin utländska underleverantörer.

Med en omsättning på 850 miljoner var Volvos tidigare underleverantör Componenta Främmestad AB med säte i Nossebro den största konkursen i september. Bakgrunden till konkursen är att företaget har förlorat Volvo Lastvagnar som kund. Under våren fick 100 anställda gå på grund av neddragningar. I dagsläget har företaget omkring 100 anställda kvar som nu drabbas av konkursen.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kronofogden startar e-tjänst för skuldsanering

Får bättre prestanda på måndag.. Rekordmånga ansöker om att få slippa betala sina skulder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Ekonomi

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Ska tillverka ännu en klassisk läsksort. Äger sedan några år tillbaka även Trocadero.0 

Nu kommer skatten på plastpåsar

Tre kronor per påse från 1 mars.. SD och M var emot förslaget när utskottet tog upp frågan i riksdagen.0 

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0