Minusräntan

Antalet konkurser fortsätter skena

Publicerad 13 oktober 2019 kl 17.45

Ekonomi. Billiga bolån till väljarna i all ära – men minusräntan innebär ett hårt slag för detaljhandeln, där antalet konkurser ökat med 44 procent. På fredagen gick musikjätten 4Sound i konkurs och en färsk rapport från Creditsafe visar att 516 aktiebolag går i konkurs i september, vilket är den högsta siffran på över femton år.

Gilla artikeln på Facebook

Konkurserna i september har ökat med 10 procent sedan september 2018, visar en färsk rapport från UC. Därmed bryts det tillfälliga stoppet i konkurs­utvecklingen som varat de senaste fem månaderna.

– I september ökar konkurserna i detaljhandeln igen. Svensk Handel rapporterade så sent som i maj att 11.000 butiker och därmed 50.000 jobb riskerar att försvinna i svensk detaljhandel fram till 2025. Givetvis kommer detta påverka samhällsekonomin, men i vilken omfattning är för tidigt att sia om, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande på hemsidan.

Detaljhandeln har det fortsatt tufft och i september månad ökar konkurserna inom segmentet med hela 44 procent. Enligt Creditsafe ansökte 516 aktiebolag om konkurs under september månad vilket är den högsta siffran för september på mer än 15 år.

UC, som i princip representerar banksektorn, skyller utvecklingen på e-handeln men en viktig faktor är också att det helt enkelt har blivit dyrare att köpa saker i detaljhandeln, då majoriteten av produkterna som säljs där tillverkas utomlands.

Igår gick 4Sound, som är den ledande butikskedjan för musikinstrument, i konkurs. Med sina 18 butiker hade kedjan 150 anställda vars jobb nu försvinner.

Kedjan är ett bra exempel på hur dyrt det har blivit att shoppa. En USA-tillverkad Fender-gitarr som såldes för 1.000 dollar kostade svensken ungefär 5.800 kronor för tio år sedan. Idag, när dollarkursen stigit från 5,8 till 10 kronor, kommer samma gitarr att kosta 10.000 kr i en svensk butik.

Inte heller exportindustrin, som normalt gynnas av en svag krona, går något vidare. Det sker import av varor även till exportindustrin, och trots den svenska svaga kronan väljer exportindustrin utländska underleverantörer.

Med en omsättning på 850 miljoner var Volvos tidigare underleverantör Componenta Främmestad AB med säte i Nossebro den största konkursen i september. Bakgrunden till konkursen är att företaget har förlorat Volvo Lastvagnar som kund. Under våren fick 100 anställda gå på grund av neddragningar. I dagsläget har företaget omkring 100 anställda kvar som nu drabbas av konkursen.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Problemet med vårt etablissemang är inte i första hand inkompetensen – utan mesigheten.0 

Mer från Ekonomi

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Lågkonjunkturen är här: Jurister, arkitekter, industriarbetare först ut att få sparken

Oktober blev ödesmånaden: Så hotat är ditt jobb.. Advokatbyråer, industriföretag och arkitektkontor varslar hundratals när Sverige går mot "djup och långvarig" lågkonjunktur.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0