Konkurserna

Antalet konkurser fortsätter skena

Publicerad 13 oktober 2019 kl 17.45

Ekonomi. Billiga bolån till väljarna i all ära – men minusräntan innebär ett hårt slag för detaljhandeln, där antalet konkurser ökat med 44 procent. På fredagen gick musikjätten 4Sound i konkurs och en färsk rapport från Creditsafe visar att 516 aktiebolag går i konkurs i september, vilket är den högsta siffran på över femton år.

Gilla artikeln på Facebook

Konkurserna i september har ökat med 10 procent sedan september 2018, visar en färsk rapport från UC. Därmed bryts det tillfälliga stoppet i konkurs­utvecklingen som varat de senaste fem månaderna.

– I september ökar konkurserna i detaljhandeln igen. Svensk Handel rapporterade så sent som i maj att 11.000 butiker och därmed 50.000 jobb riskerar att försvinna i svensk detaljhandel fram till 2025. Givetvis kommer detta påverka samhällsekonomin, men i vilken omfattning är för tidigt att sia om, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande på hemsidan.

Detaljhandeln har det fortsatt tufft och i september månad ökar konkurserna inom segmentet med hela 44 procent. Enligt Creditsafe ansökte 516 aktiebolag om konkurs under september månad vilket är den högsta siffran för september på mer än 15 år.

UC, som i princip representerar banksektorn, skyller utvecklingen på e-handeln men en viktig faktor är också att det helt enkelt har blivit dyrare att köpa saker i detaljhandeln, då majoriteten av produkterna som säljs där tillverkas utomlands.

Igår gick 4Sound, som är den ledande butikskedjan för musikinstrument, i konkurs. Med sina 18 butiker hade kedjan 150 anställda vars jobb nu försvinner.

Kedjan är ett bra exempel på hur dyrt det har blivit att shoppa. En USA-tillverkad Fender-gitarr som såldes för 1.000 dollar kostade svensken ungefär 5.800 kronor för tio år sedan. Idag, när dollarkursen stigit från 5,8 till 10 kronor, kommer samma gitarr att kosta 10.000 kr i en svensk butik.

Inte heller exportindustrin, som normalt gynnas av en svag krona, går något vidare. Det sker import av varor även till exportindustrin, och trots den svenska svaga kronan väljer exportindustrin utländska underleverantörer.

Med en omsättning på 850 miljoner var Volvos tidigare underleverantör Componenta Främmestad AB med säte i Nossebro den största konkursen i september. Bakgrunden till konkursen är att företaget har förlorat Volvo Lastvagnar som kund. Under våren fick 100 anställda gå på grund av neddragningar. I dagsläget har företaget omkring 100 anställda kvar som nu drabbas av konkursen.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Ekonominyheter

Svenska bostäder fortsätter "rusa i pris"

Fyra procent ökning på två månader.. "Tidigare svårsålda objekt går för höga priser nu."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Ekonomi

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0