USA åt vänster
NON-WHITES ONLY: CBS hyllar den nya satsningen.

Antivita coronadraget i USA: "Bara icke-vita får bidrag"

Publicerad 27 mars 2021 kl 06.10

Utrikes. Joe Biden meddelade i januari att vita medborgare kommer att diskrimineras när stödpaket till följd av corona ska distribueras i befolkningen. Nu lanseras antivita bidragsprogram i flera delstater i USA.

Gilla artikeln på Facebook

Det är inte vilka som helst som kommer få ta del av skattebiljonerna när USA ska "återhämtas" från corona. Åtminstone inte på lika villkor, meddelade Biden i januari.

– Vår prioritet kommer vara små företag som ägs av svarta, latinamerikaner, asiater och ursprungsamerikaner, sade han den 11 januari.

I Kalifornien lanserar nu Oaklands demokratiska borgmästare Libby Schaaf, själv vit av judisk börd, ett bidragsprogram som helt utesluter vita människor från möjligheten att få bidrag. Programmet ska ge "icke vita låginkomst­hushåll" en utbetalning på 500 dollar i månaden utan några restriktioner för hur mottagarna kan spendera pengar.

Nyhetsjätten CBS beskriver det nya bidrags­programmet som en medborgarlön där pengarna kommer med "no strings attached".

"Oaklands projekt är betydelsefullt eftersom det är en av de största satsningarna i USA hittills", skriver CBS. "Och det är det första bidrags­programmet som strikt begränsar mottagarna till svarta, ursprungsbefolkningar och färgade folkgrupper", skriver CBS vidare.

Därmed exkluderas inte bara vita män från programmet utan även vita kvinnor.

Enligt CBS anknyter satsningen till Svarta Pantrarna, som grundades i Oakland på 1960-talet i syfte att kräva ett fritt flöde av socialbidrag till svarta afroamerikaner i form av en basinkomst.

– Basinkomst har varit ett mål för Svarta Pantrarna sedan dess grundande, säger Jesús Gerena, vd för Family Independence Initiative, som är med och sponsrar Oaklands bidragsprogram.

– Att investera direkt i folkgrupper för att slå tillbaka mot systematisk orättvisa är ingenting nytt, säger han till CBS.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.