USA åt vänster

Etniska gruppen som dominerar Bidens regering

Publicerad 21 januari 2021 kl 21.19

Utrikes. Joe Biden prisas i media för att bilda en regering som präglas av "mångfald" i världens mäktigaste land. Men nästan samtliga av de tyngsta ministerposterna går till ett folkslag som utgör endast ca 2 procent av USA:s befolkning, medan vita evangelikala kristna inte får en enda ministerpost.
 "Ett mångfaldstvärsnitt av den amerikanska judenheten fyller regeringen", konstaterar Times of Israel.

Gilla artikeln på Facebook

De största förlorarna när Biden presenterar sina nomineringar för USA:s styre är de vita evangelikala kristna, som utgör 15 procent av befolkningen men inte får en enda ministerpost.

Detta kan jämföras med judarna, som utgör 2 procent av USA:s befolkning men samtidigt kammar hem de flesta av de tyngsta posterna i regeringen. Dessa inkluderar Antony Blinken (utrikesminister), Janet Yellen (finansminister), Merrick Garland (justitieminister), Alejandro Mayorkas (inrikessäkerhetsminister), Avril Haines (nationell underrättelsechef) och Ron Klain (Vita husets stabschef).

Samma minoritetsgrupp får även andra viktiga positioner som CIA-chef (David S. Cohen), NSA-chef för datasäkerhet (Anne Neuberger) biträdande utrikesministrar (Victoria Nuland, Wendy Sherman och Eric Lander) samt biträdande hälsominister (Rachel Levine).

"Från utrikesminister till justitieminister är det ett mångfaldstvärsnitt av den amerikanska judenheten som fyller platserna i den tillträdande presidentens kabinett och på andra håll i regeringen", konstaterar Times of Israel.

En religiös grupp som också är överrepresenterad i den nya regeringen är katolikerna, som utgör drygt 20 procent av USA:s befolkning.

Den påstådda mångfalden i Bidens kabinett hyllas även av svenska medier.

"Joe Bidens första regering reflekterar en bred bild av USA:s befolkning. Bland ministrarna återfinns bland andra en öppet homosexuell, en kvinna från ursprungsbefolkningen och en man med rötterna på Kuba", skriver exempelvis Svenska Dagbladet idag.

Mannen "med rötterna på Kuba" som åsyftas är den tidigare nämnde Alejandro Mayorkas.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.