Seattle-demonstranter blockerar motorväg – blir påkörda av bil

Publicerad 4 juli 2020 kl 19.40

Utrikes. Två kvinnliga demonstranter i den antivita Black lives matter-rörelsen skadades svårt natten till lördagen i samband med en demonstration i Seattle i Washington, USA.

Gilla artikeln på Facebook

Demonstranterna befann sig på motorvägen Interstate 5, som går längs USA:s västkust hela vägen från Kanada till Mexiko. De hade dessutom placerat flera bilar tvärs över motorvägen för att blockera den.

I en video som sprids i sociala medier syns hur en vit Jaguar plötsligt dyker upp och i hög fart kör förbi de parkerade bilarna, för att därefter köra på två av demonstranterna.

I en annan video, som sändes live på nätet och med stor sannolikhet filmas av en av de kvinnor som blir påkörd, hörs hur demonstranterna varnar varandra långt innan bilen dyker upp. Flera verkar emellertid strunta i varningarna.

– Bil, bil, allihop! ropar en kvinna.

– Gå undan, flytta på er, flytta på er! skriker en annan kvinna.

Drygt tio sekunder efter den första varningen ropats ut blir kvinnan som filmar påkörd, flyger genom luften, och sändningen bryts.

Efter att ha kört på de båda demonstranterna stannar bilisten, men bilen attackeras av Black lives matter-demonstranter. Bilisten kör då iväg och stannar en bit längre bort där han inväntar polisen.

Föraren greps av polisen som även gått ut med hans identitet till media, 27-årige Dawit Kelete från Seattle. Det är oklart om Dawit hade något politiskt motiv till att köra på demonstranterna, eller om det var något annat som orsakade den. Black lives matter-anhängare tycks emellertid övertygade om att det rör sig om ett rasistiskt motiverat dåd.

De båda påkörda demonstranterna fördes efter händelsen till sjukhus med livshotande skador.

De antivita demonstranterna har blockerat motorvägen Interstate 5 i nästan tre veckors tid. Delstatspolisen har hjälpt till att försöka hålla motorvägen avstängd medan demonstrationerna pågår så att ingen kommer till skada. Det är därför något oklart hur den vita Jaguaren lyckats ta sig ut på motorvägen.

Polisbefälet Ron Mead är emellertid kritisk mot demonstranterna.

– Vad som hände är en tragedi, det är verkligen en tragedi, säger han.

– Men det som händer här ute är olagligt. Det är olagligt att blockera motorvägen. Så enkelt är det.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0