De apatiska flyktingbarnen
Genrebild.

"Apatiska flyktingbarn" erkänner: Vi var friska

Publicerad 23 september 2019 kl 16.19

Inrikes. Ola Sandstig på magasinet Filter har talat med så kallade apatiska flyktingbarn. De båda säger att föräldrarna tvingade dem spela apatiska. En av dem försökte ta livet sig.

Gilla artikeln på Facebook

Det var runt 2005 som media i Sverige började tala om så kallade apatiska flyktingbarn.

Barnen blev sjuka och apatiska på grund av den svenska asylprocessen – påstods det.

Samhällsdebatten blev omfattande. Redan då menade kritiker att det hela var en bluff, ett försök från familjerna att erhålla sympati och få stanna i Sverige. Men medierna lade stor energi på att cementera bilden av att historien var sann och att de som var kritiska till idén om apatiska flyktingbarn var rasister. Så kallade snyftreportage användes för att göra svenskarna positiva till invandring.

Nu har Ola Sandstig på tidningen Filter pratat med två av barnen själva.

"Nermin" från Serbien berättar att han tolv år gammal försökte ta sitt liv, eftersom föräldrarna tvingade honom spela apatisk. Det hela började 2005 efter att familjen fått avslag på sin asylansökan.

– Jag bad till Gud varje gång att någon skulle säga till min pappa: "Vad håller ni på med, din unge är ju frisk?", säger han till Filter.

Bland annat tvingade föräldrarna honom sitta i rullstol och gav honom ingen riktig mat. Han fick inte heller träffa kompisar och pappan slog honom om han rörde sig under läkarbesök.

Enligt Nermin förstod vårdpersonalen att han inte var riktigt sjuk, men de sade ingenting. Hans "funktion" var att ge familjen uppehållstillstånd, som Filter uttrycker det.

När han hade varit inspärrad i sitt rum i tolv månader försökte han ta livet av sig genom att hänga sig med en sladd. Han överlevde dock och först 2015, efter femton år i Sverige, erhöll han uppehållstillstånd. Vid den tidpunkten hade han blivit myndig och lämnat föräldrarna.

Även en armenisk flicka som tidningen pratat tvingades genomgå samma sak. 2009 togs hon ur skolan sedan pappan och styvmamman bestämt sig för att flickan skulle spela apatisk. Hon fick inte prata eller le eller träffa kompisar. Hon skulle rentav inte reagera på någonting. När styvmamman lagade mat så det doftade i hela bostaden fick flickan ingenting utan matades bara med yoghurt och näringsdryck. Det hela pågick i ett år innan pappan blev rädd för att avslöjas. Efter att flickan senare hamnat i familjehem lyckades hon själv få uppehållstillstånd.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0