De apatiska flyktingbarnen

"Apatiska flyktingbarnet": Gellert Tamas har blockat mig

Publicerad 3 oktober 2019 kl 18.36

Inrikes. En av de invandrare som öppet berättat hur hon tvingades spela "apatiskt flyktingbarn" som liten för att familjen skulle få stanna, säger att journalisten Gellert Tamas blockerat henne från att kommentera på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Anahit Arakelyan, som i media berättat hur hon som liten tvingades spela "apatiskt flyktingbarn" av sin pappa och styvmamma för att familjen skulle få uppehållstillstånd, som anklagar journalisten Gellert Tamas för att ha blockerat henne på Facebook.

Tamas har varit en av de starkast förkämparna för påståendet att de apatiska flyktingbarnen hade verkliga symptom.

De apatiska flyktingbarnen, som svenska medier ofta spred som en absolut sanning för 10-15 år sedan, uppdagades på nytt när journalisten Ola Sandstig på magasinet Filter förra veckan publicerade ett reportage där två av barnen, som nu är vuxna, själva får berätta hur de tvingades fejka sjukdomen. Detta med svåra fysiska och psykiska följder. De svalt och en av dem försökte ta livet av sig.

En av personerna som tvingades simulera sjukdomen är Anahit Arakelyan, som förutom i Filter även har berättat om upplevelsen i Malou efter tio i TV4, där Gellert Tamas tackade nej till att medverka.

Tamas står dock ännu fast vid att de apatiska flyktingbarnen finns på riktigt.

Arakelyan har försökt kommunicera med journalisten, men det har inte gått så bra. Hon ska ha blockerats från hans Facebook, hävdar hon nu.

– Jag kommer inte in på din sida längre efter att jag la en kommentar. Jag har lagt två kommentarer på din sida, och du väljer att blocka mig, säger hon i ett filmklipp.

– Alltså, jag förstår inte. I stället för att komma till mig som en vuxen människa och be om ursäkt – inte för att din ursäkt skulle göra skillnad, men jag tror på en andra chans hos människor – så blockar du mig. Du är en skam för det svenska folket, fortsätter hon upprört.

Samtidigt verkar Gellert Tamas Facebook vara nere för flera, då den som försöker gå in där möts av texten: "Det här innehållet är inte tillgängligt just nu. Länken du gick in på kan ha gått ut eller så kan sidan bara visas för personer i en målgrupp som du inte är del av."


Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

CHOCKBILDER: "Det är bortom förkrossande". Islamiska staten brände ned hotell i kändistäta semesterparadiset.0 Plus

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0