DN-fel om p-böter för utbrända bilar

Av Mattias Andersson den 24 maj 2013 kl 18.24

parkeringsvakt-nybild

Idag på förmiddagen publicerade Dagens Nyheter en artikel med rubriken "Fel om p-böter för utbrända bilar". I den påstår DN-journalisten Katarina Lagerwall att en annan artikel, som publicerades av Fria Tider i onsdags, är ett "rykte" och innehåller "fel". Men i själva verket så är det DN som inte berättar sanningen.

DN:s enda källa är Svante Intveld på bolaget P-Service, som av förklarliga skäl nekar till att de delar ut p-böter till utbrända bilvrak. Fria Tider har gjort upprepade försök att nå Intveld under veckan.

Jag var på platsen och pratade med människor som drabbats av tisdagskvällens anlagda bränder. När en parkeringsvakt plötsligt dök upp utgick jag naturligtvis ifrån att det var ungefär så som Intveld sa till DN, att det handlade om att registrera bilvrak för att få dem bortforslade. Det utgick jag ifrån fram till dess att en av de boende jag pratade med sa att parkeringsvakten skulle ge bilarna parkeringsböter och att det hänt förut att bilvrak lappats.

Jag frågade parkeringsvakten om det stämde, om det verkligen var så att hon skrev ut parkeringsböter. Ja, svarade hon, mannen med den nu berömda Forden hade tydligen inte ställt sin parkeringsskiva rätt. Jag tittade på bilen som var helt utbränd inuti och hade en kraftigt sönderslagen vindruta. På golvet inne i bilen låg en gatsten. Om det någonsin funnits en parkeringsskiva så var den troligen rök och aska vid det här laget.

Det hela var naturligtvis ett mindre scoop och jag hade kameraväskan över axeln. Det var bara att slita upp kameran och ta en bildserie på parkeringsvakten som skriver ut en p-bot för ett utbränt bilvrak.

Efter det blev den unga parkeringsvakten arg och krävde att jag raderade bilderna och att parkeringsbolaget inte "hängdes ut i media". Jag gick naturligtvis inte med på det, varpå vårt samtal avslutades.

Under eftermiddagen i onsdags försökte jag flera gånger nå P-Service för en kommentar. De två gånger jag kom fram lade de på luren så snart de förstod vem jag var. Jag skickade även mail till företaget, ett mail som jag fick svar på först idag.

I mailet skriver Svante Intveld att han varit på tjänsteresa och att det är därför som svaret dröjt. Jag har även varit i kontakt med DN-journalisten Katarina Lagerwall. Hon anser inte att DN behöver införa någon rättelse i tidningen eftersom Fria Tider inte nämns i artikeln.

Det är en märklig inställning till pressetik. Att båda sidor ska höras innan en story publiceras är inte enbart viktigt för att enskilda ska ha en chans att försvara sig, utan även grundläggande för att läsarna ska få så korrekt information som möjligt. Nu försöker DN sprida den felaktiga bilden av att Fria Tiders artikel innehöll "fel" och att vi spred ett "rykte", vilket givetvis ligger i DN:s intresse då de är en konkurrerande tidning.

Men eftersom vår artikel var helt korrekt så innebär det också att DN:s läsare får felaktig information. Det är beklagligt, men samtidigt ett symptom på att vi vinner läsare medan de tappar.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.