Eskilstunakuriren snickrar på fler falska nyheter

Av Widar Nord den 9 mars 2017 kl 11.31

Det skulle faktiskt inte förvåna mig om Eskilstunakurirens reporter Mathias Ståhle får "Guldspaden" för sitt så kallade gräv om Granskning Sverige, där han felaktigt påstår att jag i hemlighet äger och driver verksamheten som en sorts mer aggressiv version av Fria Tider.

"När nättidningen håller sig med en mer polerad yta och visar upp arbetsmetoder som i bästa fall kan förväxlas med riktig journalistik, följer trollfabriken inga etiska regler alls", fastslår Mathias Ståhle om den påstått genomskådade affärsmodellen.

I reportaget hävdas det att Granskning Sverige drivs från Fria Tiders servrar och att vi ställt identiska frågor till en journalist på Gotlands Tidningar. Båda uppgifterna utgör avsiktliga lögner eftersom det framgår redan av Mathias Ståhles eget källmaterial att så inte är fallet. Att Ståhle valt att inte försöka kontakta mig för en kommentar innan han publicerade sitt reportage beror på att han vet att han ljuger, och därför föredrar han att publicera felaktigheterna i enlighet med principen "never check on a good story" istället för att tvingas ta med en dementi. Så mycket för etablerad media och dess "pressetiska regler".

Istället för att rätta felaktigheterna tycks Mathias Ståhle nu vara inne på att försöka rädda ansiktet genom att skriva uppföljande artiklar om det som faktiskt var sant: Att Fria Tider står som ägare av domännamnet granskningsverige.se. Eftersom jag inte hyser några förhoppningar om att Mathias Ståhle ska våga slå mig en signal innan nästa publicering heller, och eftersom Eskilstunakuriren "vägrar att prata" med "nättroll" på telefon om man ringer dem, så vill jag istället här reda ut varför vi äger denna domän.

Det började med att Expressen hängde ut en av våra läsare i ett numera välkänt förtalsreportage 2013. Läsaren, en pensionerad docent i Västra frölunda, hängdes ut med namn och bild i Expressen och påstods ha hetsat till "inbördeskrig" och förespråkat "väpnade insatser" mot invandrare. Uppgifterna var felaktiga och genom en insamling på Fria Tider bidrog våra läsare med 536.000 kronor för att åtala Expressen för förtal.

Under åren som gick valde docenten utan vår vetskap att registrera domännamnet granskningsverige.se i sitt eget namn, sannolikt eftersom Expressen då redan offentliggjort hans identitet. Inför rättegången försvarade sig Expressen med att docenten var en "känd näthatare" och etablerad "debattör" och att det därför var rätt att hänga ut honom. För att inte ge tidningen gratis ammunition i den frågan kontaktade docenten mig och föreslog att Fria Tider skulle ta över ägarskapet av domänen, vilket vi, ganska motvilligt ska medges, gick med på. Rättsligt är frågan om domänen ointressant eftersom den registrerades efter uthängningen. Men det var tydligt att Expressen satsade på att frias av den politiska juryn och inför denna kunde domänen ha framstått som ett attraktivt argument.

När domänen överläts valde jag att registrera den publikt i bolagets namn med mig som kontaktperson, trots att det går utmärkt att vara anonym hos IIS. Att mörka eller ljuga bör undvikas i en verksamhet som lever på att göra motsatsen. Dessutom framstod det som obefogat eftersom Gransking Sveriges verksamhet – att ringa makthavare och ställa kritiska frågor – inte är olaglig. I alla fall inte ännu.

Det värsta Granskning Sverige kan anklagas för är att använda wallraffande journalistik mot journalister. Det innebär inte att man är en "trollfabrik" som "sprider hat" eller, som Alice Bah Kuhnke hävdar, att man "hotar demokratin". Det innebär bara att man granskar journalister med samma arbetsmetoder som de själva gärna använder.

Mathias Ståhle må vara en oseriös journalist med pajasstatus även inom etablissemanget. Men för egen del blev hans falska nyhet en påminnelse om makten som media fortfarande har, även när de ägnar sig åt rena lögner. TT spred den falska nyheten om att jag driver en trollfabrik som hotar demokratin till samtliga större nyhetstidningar förra veckan. Och SVT körde ett uppföljande reportage där det antyds att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller koll på oss eftersom vi förmodligen finansieras av Vladimir Putin. En nyhet som snabbt spreds till Estland, där vårt moderbolag är registrerat. Ledande medier där namnger både bolaget och mig ett exempel på rysk "terror", påstår att jag "står under övervakning" av den svenska polisen sedan 2009, att jag är dömd för skattebrott och att även den estniska säkerhetspolisen "har koll på" mig.

I verkligheten har jag aldrig lagförts för minsta brott eller haft kontakt med några som helst ryska intressen. Det talas mycket om att det är vi som sprider "propaganda", "lögner" och "fake news" i dessa dagar. Men frågan är om inte många, eller rent av de flesta, ser igenom exempelvis nedanstående inslag, och äntligen börjar genomskåda hur manipulerade de alltid har blivit.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.

Ledarbloggens webbsvep