Falsk nyhet om Fria Tider i DN

Av Widar Nord den 16 mars 2017 kl 22.10

Under torsdagen publicerade tidningen Dagens Nyheter en falsk nyhet med flera grova fel om både undertecknad och Fria Tider.

DN skriver att Fria Tider drivs av två bolag, ett i Sverige och ett i Estland, och att "inget av Widar Nords två bolag i Sverige och Estland betalade skatt 2016" trots att det är helt uppenbart att vi bedriver skattepliktig verksamhet. Påståendet är falskt. Det estniska bolaget FT News Group OÜ har löpande betalat in skatt under 2016. Se bland annat dessa skatte­inbetalningar.

Det svenska bolaget hade inga anställda, gjorde ingen vinst och bedrev ingen momspliktig försäljning under räkenskapsåret. Således ska företaget heller inte betala någon skatt. Däremot ska vi få tillbaka 2.128 kronor i moms för räkenskapsåret 2015. Detta har ännu inte skett, vilket är förklaringen på DN:s utspel på Twitter om att det "saknas" 2.039 kronor på skattekontot. Det jag nu skriver styrks av lämnade deklarationer och av balansräkningen för 2015.

Till följd av DN:s falska påståenden hör prenumeranter nu av sig och undrar, helt naturligt, om inte myndigheterna snart kommer stänga ned Fria Tider och placera undertecknad bakom lås och bom. Någon sådan risk föreligger inte. Varken Fria Tider eller jag har begått några skattebrott eller andra brott.

Verksamheten har dragits med vissa administrativa problem och förseningar under året, främst till följd av en EU-lagändring om moms på digitala tjänster. Att anpassa Fria Tider till det nya EU-direktivet har tagit stora resurser och mycket tid i anspråk, främst av mig personligen, men verksamheten är sedan en tid tillbaka fullt anpassad och vi börjar nu återhämta oss och få tid och pengar över till annat igen.

P.S. DN hörde av sig i god tid innan sin publicering idag men "glömde" uppenbarligen att konfrontera mig med uppgiften om att vi inte betalat en krona i skatt 2016. Vi får utgå från att arbetssättet – att inte kontrollera uppgifter som innebär brottsanklagelser – är en del av DN:s kvalitetsjournalistik.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.

Ledarbloggens webbsvep