Asylkaoset

Arabisk folkvandring mot Nordeuropa

Publicerad 4 september 2015 kl 18.36

Utrikes. Hundratals illegala invandrare från inte minst Syrien som suttit fast i Ungerns huvudstad Budapest gav sig under fredagen ut på motorvägarna som leder till Österrike och Tyskland.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheterna i Ungern har de senaste dagarna desperat försökt samla ihop invandrarna i snabbt upprättade flyktingläger för att där utreda deras asylansökan, men illegalerna vill inte stanna i Ungern.

Efter att ha nekats att åka med tågen västerut gav sig hundratals araber under fredagen av på en lång promenad mot Österrike och Tyskland längs motorvägarna eftersom man hoppas att chansen till asyl är bättre där, samtidgt som man vet att bidragen är högre, skriver Reuters.

Ungern har den senaste tiden kommit att bli en knutpunkt för invandrare från tredje världen som försöker ta sig in i Nordeuropas rikare länder. Anledningen är att Ungern, tillskillnad från exempelvis Kroatien och Rumänien, ingår i Schengensamarbetet vilket innebär att landet saknar gränskontroller mot resten av EU.

Efter att ha tagit sig till Grekland försöker invandrarna därför via Makedonien och Serbien ta sig in i Ungern för att därifrån fritt ta sig vidare till valfritt EU-land för att söka asyl och bidrag. Men myndigheterna i Ungern har den senaste tiden beslutat sig för att inte bli ett transitland för illegalerna, man har skärpt gränskontrollerna och byggt ett staket mot gränsen till Serbien.

15 september träder dessutom ett flertal nya lagar i kraft i Ungern som ger myndigheterna större befogenheter för att ingripa mot illegalerna. Bland annat ska man få rätt att använda soldater för att stoppa illegalerna, straffen för människosmugglare skärps och det ska bli brottsligt att korsa gränsen in till Ungern på andra platser än vid officiella gränsövergångar.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0