Asylkaoset
UPP I RÖK: Ministrarnas selfie försvann från nätet efter att ha uppmärksammats på sociala medier.

Här festar regeringen med "smartaste bästa tjejgänget" istället för att delta i SVT:s debatt om invandringskrisen

Publicerad 3 november 2015 kl 18.36

Inrikes. Ingen av de kvinnliga ministrarna kunde ställa upp när SVT:s "Aktuellt" i går kväll diskuterade den allvarliga frågan om att biståndsmiljarder går till asylmottagning. Nu visar det sig att anledningen var att kvinnorna i regeringen var upptagna med en "tjejträff".

Dela artikeln

För att klara de drastiskt ökade kostnaderna för asylinvandringen planerar regeringen att räkna av cirka 19 miljarder kronor från biståndsbudgeten. Det innebär 60 procent av det svenska biståndet skulle gå till asylsökare som lyckats ta sig illegalt till Sverige med hjälp av människosmugglare.

Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka har varnat för att ett sådant beslut skulle få "väldigt allvarliga konsekvenser" för de miljontals verkliga flyktingar som befinner sig i läger i Syriens närområde. Sida har enligt SVT Nyheter bland annat räknat på att en halvering av det svenska biståndet skulle leda till att 4,5 miljoner färre får tillgång till rent vatten och att 50.000 barn inte längre kan gå i skolan.

Men när den allvarliga frågan skulle diskuteras i Aktuellt på måndagskvällen valde de två ansvariga statsråden, finansminister Magdalena Andersson (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP), att lämna återbud.

– Ingen av dem hade möjlighet att komma, konstaterade programledaren.

Istället fick Ivar Arpi från Svenska Dagbladet och Bo Forsberg, generalsekreterare i biståndsorganisationen Diakonia, diskutera frågan själva.

– Först och främst ska jag säga att det är lite märkligt att en borgerlig ledarskribent får stå och försvara den socialdemokratiska regeringens politik, sade Arpi.

En halvtimme efter att Aktuellt var slut, klockan 22.30, stod det klart varför ministrarna inte kunnat komma till SVT:s studio. Då publicerade nämligen socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) en selfie på Twitter som visade de kvinnliga ministrarna – glada i hågen – på en gemensam "tjejträff".

"Smartaste bästa tjejgänget!" skrev Strandhäll i en kommentar till bilden.

Efter att inlägget under tisdagen uppmärksammats på sociala medier, bland annat av Ivar Arpi, valde ministern att plocka ner bilden, som postats både på Twitter och Instagram.

En av dem som har kritiserat ministrarnas agerande är bloggaren Fredrik Antonsson. Han frågar sig om det möjligen kan ha varit så att alkoholhaltiga drycker förtärdes under statsrådens "tjejkväll".

"Nu har ju inte jag en aning om det var så att det bästa smartaste tjejgänget tömde några bag-in-box eller bara drack Ramlösa. Men om det är så att bilden togs och lades ut av ett gäng där alla var nyktra så bör man fundera över omdömet, över om man är bäst och smartast. Ty knappt en timme tidigare hade ju Aktuellt försökt få två statsråd till sin studio för att prata om sanningar och konsekvenser och då gick det ju inte. Var tjejgänget lite på lyset kan man ju förstå att det blev som det blev", skriver han.

Fria Tider har sökt Annika Strandhäll för en kommentar.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.