Drev som dödar
Robert Aschberg. Foto: Tommy Holl

Hängdes ut av Aschberg – begick självmord

Publicerad 1 april 2014 kl 18.15

Politik.Ikväll inleds mångmiljonären Robert Aschbergs uthängningsprogram "Trolljägarna" på TV3. I en intervju med Dagens Media hävdar Aschberg att uthängningarna präglas av "eftertänksamhet" från hans sida.
– Vi har träffat folk som är nära att ta livet av sig på grund av den här typen av trakasserier, säger Robert Aschberg, som själv drev en utvecklingsstörd ung man till självmord för tre år sedan.

Gilla artikeln på Facebook

Det var inför dokumentärserien "Svensk maffia" som Robert Aschberg och hans TV-team lurade en 21-årig man med svår ADHD och begåvningshandikapp att ställa upp på en intervju med namn och bild. Mannen trodde att han skulle få vara med i en actionfilm men blev istället uthängd som kriminell gängledare i TV4.

Innan programmet sändes vädjade 21-åringens familj till Robert Aschberg om att pojkens identitet skulle maskeras. Men det struntade TV4 i och hängde ut den unge mannen ändå.

– Han förstod inte, utifrån sin grava ADHD och utvecklingsstörning, vad han var utsatt för, sade pojkens fosterpappa till Aftonbladet efter självmordet som ägde rum kort efter att programmet sänts.

Familjen driver nu ett rättsfall mot Sverige i Europadomstolen, där HD:s kontroversiella beslut att ge Robert Aschberg rättslig immunitet ska prövas enligt Europakonventionen.

När "Trolljägarna" nu har premiär har Robert Aschberg valt TV3 som plattform – en kanal som saknar svenskt utgivningsbevis och som sänds från England. Enligt ett avgörande i Högsta domstolen innebär upplägget att varken Robert Aschberg eller någon ansvarig utgivare kan åtalas i Sverige för uthängningar som är olagliga här, vilket skiljer TV3 från TV4. I övrigt är upplägget skrämmande likt det som användes vid uthängningen av 21-åringen.

"dom va 4pers i 2 bilar som trakaserade mig i mitt hem.Dom har väl hackat både disqus+ mitt email konto för att få fram min adress,överväger polisanmälan på detta,Tuffa killar som går på en kvinnlig ensamstående pensionär", skriver en Fria Tider-läsare som ville hjälpa en ung kvinna att hitta rätt väg när hon överraskades av Strix TV-team.

"dom körde fram å tebax på vägen där jag bor(bor på landet) så jag kollade,undrade vad det va för bilar.Tänkte inte mer på det.Sen ringer det på dörren,utanför står en mörkhårig tjej ungf.25 år,å fråga om jag visste nåt om nån proggfestival i närheten,Jag sa att dom kunde åka till lanthandeln å beskrev vägen.Då undra hon om jag ville gå med upp till vägen å förklara för chauffören.jag gjorde det.när jag kom upp,kravlade sig Aschberg ur bilen,å samtidigt kom det ut 2 killar från den andra bilen,en med kamera å en med mick."

Bakgrunden till att kvinnan trakasserades av TV3 ska ha varit att hon uttryckt sig rasistiskt i kommentarsfältet på Fria Tider för flera år sedan. Robert Aschberg tros sedan ha anlitat kriminelle Martin Fredriksson på Researchgruppen för att spåra upp kvinnans identitet.

"Vissa menar att uthängningar likt dessa är orättvisa, men Robert Aschberg har svårt att förstå de skeptiska rösterna som höjs", skriver Dagens Media.

I en intervju med samma tidning säger Aschberg att han har en "publicistisk eftertänksamhet" beträffande de uthängningar som kommer att göras, och att han inte förstår kritiken mot honom själv.

Rättelse: Dagens Media, inte Medievärlden, är källa till Robert Aschbergs uttalanden.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.