Drev som dödar
Benny Fredriksson tog sitt liv i mars. Han blev 58 år.

Aftonbladets lögndrev gav Benny Fredriksson PTSD

Publicerad 29 juli 2018 kl 16.45

Media. Benny Fredriksson begick självmord efter att Aftonbladet grundlöst anklagat honom för "sexuella trakasserier" i ett stort drev i samband med Metoo. Nu berättar teaterchefens änka att Fredriksson tog så illa vid sig av uthängningen att han drabbades av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i december förra året som Aftonbladet publicerade flera falska artiklar om Benny Fredriksson, som då var vd för Kulturhuset Stadsteatern.

I mars begick Benny Fredriksson självmord – 58 år gammal – som ett direkt resultat av vänstertidningens uthängning. Han hittades död på ett hotellrum i Sydney.

Det framkom sedan att Afton­bladets journalister hade ljugit när de ankla­gade Fredriksson för "sexuella trakasserier". Tid­ning­ens kulturchef Åsa Linderborg erkände också att det hade varit en bluff när Aftonbladet påstod att teaterchefen "tvingat" en kvinna att göra abort.

Nu talar Benny Fredrikssons änka Anne Sofie von Otter ut om självmordet i Die Zeit. Hon berättar att maken blev deprimerad efter uthängningen – något han aldrig varit tidigare.

– Han var sjuk, han kunde inte tänka klart längre, överhuvudtaget. Man kallar det PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, det inträffar ungefär tre månader efter en chock, och precis så var det, säger Anne Sofie von Otter till den tyska tidningen enligt Svenska Dagbladet.

– Jag frågade honom rakt ut, tänker du på självmord, överväger du det? Det förnekade han. Men han var trasig, riktigt sjuk.

Redan strax efter självmordet kopplade ledande personer på Kulturhuset Stadsteatern direkt ihop händelsen med Aftonbladets drev.

– Benny Fredriksson avbröt abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, sade efterträdaren Sture Carlsson i mars.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0