Drev som dödar
Benny Fredriksson tog sitt liv i mars. Han blev 58 år.

Aftonbladets lögndrev gav Benny Fredriksson PTSD

Publicerad 29 juli 2018 kl 16.45

Media. Benny Fredriksson begick självmord efter att Aftonbladet grundlöst anklagat honom för "sexuella trakasserier" i ett stort drev i samband med Metoo. Nu berättar teaterchefens änka att Fredriksson tog så illa vid sig av uthängningen att han drabbades av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i december förra året som Aftonbladet publicerade flera falska artiklar om Benny Fredriksson, som då var vd för Kulturhuset Stadsteatern.

I mars begick Benny Fredriksson självmord – 58 år gammal – som ett direkt resultat av vänstertidningens uthängning. Han hittades död på ett hotellrum i Sydney.

Det framkom sedan att Afton­bladets journalister hade ljugit när de ankla­gade Fredriksson för "sexuella trakasserier". Tid­ning­ens kulturchef Åsa Linderborg erkände också att det hade varit en bluff när Aftonbladet påstod att teaterchefen "tvingat" en kvinna att göra abort.

Nu talar Benny Fredrikssons änka Anne Sofie von Otter ut om självmordet i Die Zeit. Hon berättar att maken blev deprimerad efter uthängningen – något han aldrig varit tidigare.

– Han var sjuk, han kunde inte tänka klart längre, överhuvudtaget. Man kallar det PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, det inträffar ungefär tre månader efter en chock, och precis så var det, säger Anne Sofie von Otter till den tyska tidningen enligt Svenska Dagbladet.

– Jag frågade honom rakt ut, tänker du på självmord, överväger du det? Det förnekade han. Men han var trasig, riktigt sjuk.

Redan strax efter självmordet kopplade ledande personer på Kulturhuset Stadsteatern direkt ihop händelsen med Aftonbladets drev.

– Benny Fredriksson avbröt abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, sade efterträdaren Sture Carlsson i mars.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Media

CNN: "Vita människor har ett gift i sina hjärnor"

Profilen Van Jones utspel.. "Vita människor är alltid oskyldiga – och det är deras oskuld som utgör deras brott."0 

Trump öppnar för att "stänga ner" Twitter

Anklagar plattformen för att "helt tysta konservativa röster".. "Vi kommer att hårt reglera eller stänga ner dem innan vi låter det ske."0 

Ring P1 fälls för invandringskritik

Inte "förenligt med demokratin" att säga vad man vill.. Nu fälls Sveriges Radios inringarprogram av Granskningsnämnden.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus