Inbördeskriget i Syrien och Irak

Assad: "Jag tror att det värsta är över"

Publicerad 5 juni 2017 kl 19.04

Utrikes. Sett ur en militär synvinkel har situationen i Syrien lugnat ner sig och stabiliserats en hel del. Det säger landets president Bashar al-Assad i en intervju med den indiska tv-kanalen WION. Men det finns fortfarande allvarliga problem, som spridningen av wahhabism i området. Dessutom sågar han USA:s president Donald Trump.
– Det är inte han som styr sitt land, hävdar Assad.

Gilla artikeln på Facebook

Situationen i Syrien har förbättrats dramatiskt i takt med att wahhabitiska terrorgrupper som al-Nusra och likasinnade retirerar och området som de kontrollerar krymper, förklarar Bashar al-Assad för den indiska tv-kanalen.

– Men det är ur en militär synvinkel. Det handlar inte bara om en militär konflikt, det handlar om olika saker, som den ideologi som terroristerna försöker sprida i vår region. Det är den farligaste utmaning som vi står inför både på kort och lång sikt, fortsätter han.

Enligt den syriske ledaren har länder som Qatar, Turkiet och Saudiarabien, men även västerländska stater som USA, Frankrike och Storbritannien, stöttat terroristerna för att uppnå egna politiska mål.

– Detta markerar en ny era i historien. Man använder terrorism, vilken terrorism som helst, för att uppnå politiska agendor. Det är det största hotet mot världen idag, säger Bashar al-Assad.

Assad hävdar också att han och hans regering inte har några problem med att erkänna sina egna fel och brister.

– Men det var inte vi som tog hit terroristerna. Vi stöttade inte terroristerna. Vi stöttade inte deras ideologier. De som framför allt startade den här konflikten var Qatar under uppsikt av de västerländska staterna, i början främst Frankrike och Storbritannien. Men de skulle ju inte göra något utan tillåtelse från USA. Det vet vi alla. Huvudspelaren är USA, som även låter andra vara med och spela. Efter ett år anslöt sig också Saudiarabien.

– Och Turkiet. Vi ska inte glömma Turkiet. Turkiet stod på terroristernas sida från den allra första början.

Bashar al-Assad säger också att han mer än gärna skulle se en politisk lösning på konflikten. Men det kräver en seriös insats från olika sidor.

– En politisk lösning innebär att alla olika problem tacklas på en och samma gång, menar Assad.

Ett sätt, som redan ska ha fungerat, är att ge terroristerna amnesti i utbyte mot deras vapen.

– Det har fungerar mycket bra i Syrien, menar Assad.

Han tror dock inte att det kommer bli någon förändring från USA:s sida med Donald Trump som president.

– Problemet med USA är hela deras politiska system, inte bara en person. Valet av Trump har ännu en gång visat att USA:s president bara är en skådespelare. Det är inte han som fattar besluten. Han är en del av olika lobbygrupper och den djupa staten, eller den djupa regimen, som vi kan kalla det, som dikterar vad presidenten ska göra. Efter att han blev vald till presidenten har han gjort en 180-graders vändning i nästan varje fråga. Varför? För att den djupa staten inte tillåter honom att agera som han först sade han skulle göra.

– Visst, jag kan prata med honom. Men kommer han leverera? Nej. Det är bara den djupa staten som kan göra det. Men den djupa staten accepterar inte partners. Den vill bara ha marionettdockor, och det är något som vi aldrig kommer bli, säger Bashar al-Assad.

Enligt Assad är Syrien på väg i rätt riktning nu och det enda som kan förändra det är om västmakterna börjar stödja de wahhabitiska terroristerna på ett "massivt sätt".

– Jag tror att det värsta är bakom oss, säger han.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0