Inbördeskriget i Syrien och Irak

Assad: USA samarbetar med Islamiska staten

Publicerad 23 september 2016 kl 16.23
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Syriens president Bashar al-Assad anklagar USA för inbördeskriget. Samtidigt säger han sig nu vara övertygad om att USA samarbetar med terrorgruppen Islamiska staten, liksom med flera andra islamistiska grupper.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 har Assad allt som oftast fått skulden för kriget och våldet i landet när västerländsk media rapporterat därifrån. Själv ger han däremot en radikalt annorlunda bild av situationen.

I en intervju med den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press lägger han i princip hela skulden för det pågående inbördeskriget på USA.

Assad hävdar att USA:s regering inte är genuint intresserad av vapenvila eller fred i Syrien eftersom det skulle innebära att man då tvingas sätta stopp för de mest aktiva rebell­grupperna, som islamistiska al-Nusrafronten och dess allierade.

– Om de attackerar al-Nusra eller IS så förlorar de en väldigt viktig bricka i spelet om Syrien, säger Assad och tillägger:

– Så jag tror inte att USA är redo att göra gemensam sak med Ryssland i kampen mot terroristerna i Syrien.

Den syriske presidenten ärvde makten över landet efter sin far Hafez al-Assad som dog år 2000. Fadern tog makten över Syrien i en oblodig kupp början av 70-talet och ändade därmed en flera år lång turbulent period i landet. Därefter etablerade sig familjen al-Assad som landets härskande familj.

Intervjun med Bashar al-Assad fortsätter med att han påstår att USA:s bombning av den syriska armén i lördags, då minst 60 regerings­soldater dödades, var medveten.

– Det var fyra flygplan som höll på att attackera de syriska truppernas ställningar i nästan en timme, eller något mer, säger han.

– Man begår inte ett sådant misstag i mer än en timme.

Han anklagar dessutom USA för att samarbeta med Islamiska staten eftersom de syriska ställningarna stormades av IS-terrorister nästan omedelbart efter USA-attacken.

– Hur kunde de veta att amerikanerna skulle bomba just den positionen så de kunde samla sina krigare och omedelbart attackera och erövra den en timme efter räden? frågar han sig retoriskt.

Assad nekar även till anklagelser om att den syriska armén låg bakom attacker mot hjälpkonvojer till Aleppo tidigare i veckan.

Enligt AP är Assad "styrkt" av att krigslyckan för hans regerings­armé vänt det senaste året. De olika rebell­grupper som slåss i landet, varav många sponsras av Väst­världen och även Sverige, har tvingats till reträtt. Till stor del tack vare Rysslands intervention förra hösten för att stödja sin allierade.

Men han säger samtidigt att kriget i landet kommer pågå så länge "externa faktorer" sponsrar det, syftandes på USA och EU-länderna.

– När man har så många externa faktorer som man inte kontrollerar, då kommer det fortsätta och ingen i världen kan säga när kriget tar slut förutom de länder, de regeringar, de politiker som direkt stöder terroristerna.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Spända intervjun i kvällens "Agenda". Frankrikes liberale ambassadör angrep Anders Holmbergs frågor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Utrikes

Joe Biden hånas för bisarr valfusk-groda

Skryter om sin "omfattande valfuskorganisation".. Nu anklagas presidentkandidaten för att ha råkat medge dolda intentioner.0 

Flydde till Moskva redan 2013. Nu får visselblåsaren papper på att han kan stanna.0 

Erdogan kräver mer respekt för muslimer i Europa

Rasar efter polisrazzia mot moské i Berlin.. "Rasism och islamofobi kommer föra Europa närmare medeltidens mörker."0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0