Inbördeskriget i Syrien och Irak

Assad: USA samarbetar med Islamiska staten

Publicerad 23 september 2016 kl 16.23
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Syriens president Bashar al-Assad anklagar USA för inbördeskriget. Samtidigt säger han sig nu vara övertygad om att USA samarbetar med terrorgruppen Islamiska staten, liksom med flera andra islamistiska grupper.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 har Assad allt som oftast fått skulden för kriget och våldet i landet när västerländsk media rapporterat därifrån. Själv ger han däremot en radikalt annorlunda bild av situationen.

I en intervju med den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press lägger han i princip hela skulden för det pågående inbördeskriget på USA.

Assad hävdar att USA:s regering inte är genuint intresserad av vapenvila eller fred i Syrien eftersom det skulle innebära att man då tvingas sätta stopp för de mest aktiva rebell­grupperna, som islamistiska al-Nusrafronten och dess allierade.

– Om de attackerar al-Nusra eller IS så förlorar de en väldigt viktig bricka i spelet om Syrien, säger Assad och tillägger:

– Så jag tror inte att USA är redo att göra gemensam sak med Ryssland i kampen mot terroristerna i Syrien.

Den syriske presidenten ärvde makten över landet efter sin far Hafez al-Assad som dog år 2000. Fadern tog makten över Syrien i en oblodig kupp början av 70-talet och ändade därmed en flera år lång turbulent period i landet. Därefter etablerade sig familjen al-Assad som landets härskande familj.

Intervjun med Bashar al-Assad fortsätter med att han påstår att USA:s bombning av den syriska armén i lördags, då minst 60 regerings­soldater dödades, var medveten.

– Det var fyra flygplan som höll på att attackera de syriska truppernas ställningar i nästan en timme, eller något mer, säger han.

– Man begår inte ett sådant misstag i mer än en timme.

Han anklagar dessutom USA för att samarbeta med Islamiska staten eftersom de syriska ställningarna stormades av IS-terrorister nästan omedelbart efter USA-attacken.

– Hur kunde de veta att amerikanerna skulle bomba just den positionen så de kunde samla sina krigare och omedelbart attackera och erövra den en timme efter räden? frågar han sig retoriskt.

Assad nekar även till anklagelser om att den syriska armén låg bakom attacker mot hjälpkonvojer till Aleppo tidigare i veckan.

Enligt AP är Assad "styrkt" av att krigslyckan för hans regerings­armé vänt det senaste året. De olika rebell­grupper som slåss i landet, varav många sponsras av Väst­världen och även Sverige, har tvingats till reträtt. Till stor del tack vare Rysslands intervention förra hösten för att stödja sin allierade.

Men han säger samtidigt att kriget i landet kommer pågå så länge "externa faktorer" sponsrar det, syftandes på USA och EU-länderna.

– När man har så många externa faktorer som man inte kontrollerar, då kommer det fortsätta och ingen i världen kan säga när kriget tar slut förutom de länder, de regeringar, de politiker som direkt stöder terroristerna.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0