Fallet Julian Assange

Assange går med på dna-test

Publicerad 17 april 2015 kl 18.04

Utrikes. Julian Assange har gått med på att låta sig dna-testas av svenska myndigheter. De svenska åklagarna ber nu om ett klargörande kring de villkor som den brittiske visselblåsaren ställer för att förhöret ska kunna genomföras i London.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi kommer, så snart som det står klart att villkoren inte innebär något hinder för de planerade åtgärderna, att skicka en begäran om rättslig hjälp från Storbritannien om att få genomföra utredningsåtgärderna. En framställan kommer även att skickas till Ecuador om tillstånd att genomföra åtgärderna på landets ambassad i London, säger överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande.

Julian Assange misstänks för sexbrott mot två svenska feminister och har sedan i juni 2012 uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London för att undgå utlämning till Sverige. Han är rädd att de svenska myndigheterna i sin tur ska utlämna honom till USA, där han riskerar ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckta amerikanska diplomattelegram. 

Överåklagare Marianne Ny har tidigare vägrat att förhöra Assange på plats i London, men ändrade sig plötsligt i mars i år. Visselblåsaren har nu officiellt gett sitt samtycke till att förhöras på ambassaden, men det är än så länge oklart när förhöret kommer att äga rum. 


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0