Fallet Julian Assange

Assange går med på dna-test

Publicerad 17 april 2015 kl 18.04

Utrikes. Julian Assange har gått med på att låta sig dna-testas av svenska myndigheter. De svenska åklagarna ber nu om ett klargörande kring de villkor som den brittiske visselblåsaren ställer för att förhöret ska kunna genomföras i London.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi kommer, så snart som det står klart att villkoren inte innebär något hinder för de planerade åtgärderna, att skicka en begäran om rättslig hjälp från Storbritannien om att få genomföra utredningsåtgärderna. En framställan kommer även att skickas till Ecuador om tillstånd att genomföra åtgärderna på landets ambassad i London, säger överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande.

Julian Assange misstänks för sexbrott mot två svenska feminister och har sedan i juni 2012 uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London för att undgå utlämning till Sverige. Han är rädd att de svenska myndigheterna i sin tur ska utlämna honom till USA, där han riskerar ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckta amerikanska diplomattelegram. 

Överåklagare Marianne Ny har tidigare vägrat att förhöra Assange på plats i London, men ändrade sig plötsligt i mars i år. Visselblåsaren har nu officiellt gett sitt samtycke till att förhöras på ambassaden, men det är än så länge oklart när förhöret kommer att äga rum. 


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0