Fallet Julian Assange

Assange kan förhöras snart

Publicerad 1 september 2015 kl 09.53

Utrikes. Sverige och Ecuador har inlett samtal om ett rättsligt avtal som gör det möjligt för svenska åklagare att förhöra Wikileaks-grundaren Julian Assange, som misstänks för sexbrott mot svenska feminister.

Gilla artikeln på Facebook

Under måndagen hölls ett första möte mellan Sverige och Ecuador i Stockholm. Syftet var att reda ut de rättsliga förhindren för att förhöret på Ecuadors ambassad i London ska kunna äga rum.

– Det första inledande mötet hölls idag, och det var konstruktivt. Det avtalsutkast som vi hade sänt till representanterna för Ecuador har vi idag fått mycket positivt återkoppling på, sade Cecilia Riddselius, chef för centralmyndigheten vid justitiedepartementet, till Sveriges Radio på måndagskvällen.

Problemet är att de två länderna inte har något avtal om rättslig hjälp, vilket är nödvändigt för att förhör ska kunna hållas. Ecuador har velat upprätta ett avtal som endast gäller Assange, medan Sverige istället har argumenterat för ett allmänt avtal som ska gälla framöver.

Enligt det förslag som diskuterades på måndagen kan Sverige få rätt att hålla förhör och ta beslag. Det kan innebära att förhör med visselblåsaren kan hållas vid årsskiftet. 

– Representanter från Ecuador uttryckte idag förhoppningar om att vi ska kunna nå en överenskommelse inom kort, säger säger Cecilia Riddselius till Sveriges Radio.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0