Fallet Julian Assange

Assange kan förhöras snart

Publicerad 1 september 2015 kl 09.53

Utrikes. Sverige och Ecuador har inlett samtal om ett rättsligt avtal som gör det möjligt för svenska åklagare att förhöra Wikileaks-grundaren Julian Assange, som misstänks för sexbrott mot svenska feminister.

Gilla artikeln på Facebook

Under måndagen hölls ett första möte mellan Sverige och Ecuador i Stockholm. Syftet var att reda ut de rättsliga förhindren för att förhöret på Ecuadors ambassad i London ska kunna äga rum.

– Det första inledande mötet hölls idag, och det var konstruktivt. Det avtalsutkast som vi hade sänt till representanterna för Ecuador har vi idag fått mycket positivt återkoppling på, sade Cecilia Riddselius, chef för centralmyndigheten vid justitiedepartementet, till Sveriges Radio på måndagskvällen.

Problemet är att de två länderna inte har något avtal om rättslig hjälp, vilket är nödvändigt för att förhör ska kunna hållas. Ecuador har velat upprätta ett avtal som endast gäller Assange, medan Sverige istället har argumenterat för ett allmänt avtal som ska gälla framöver.

Enligt det förslag som diskuterades på måndagen kan Sverige få rätt att hålla förhör och ta beslag. Det kan innebära att förhör med visselblåsaren kan hållas vid årsskiftet. 

– Representanter från Ecuador uttryckte idag förhoppningar om att vi ska kunna nå en överenskommelse inom kort, säger säger Cecilia Riddselius till Sveriges Radio.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0