Asylboendet Trängslet
Missnöjet är stort på asylboendet i Trängslet.

Asylsökare strejkade mot gratismaten – som kostar skattebetalarna 18.000 per person och månad

Publicerad 9 december 2015 kl 14.53

Du betalar. På Trängslets asylboende i Älvdalen får varje asylsökare mat för en kostnad på 572 skattekronor per person och dygn. Trots det har många av invandrarna protesterat högljutt mot maten – bland annat genom att kasta den i soptunnan.
– Vi tycker inte om maten och vi vill ha arabisk mat, säger en av asylsökarna till Dalarnas Tidningar.

Gilla artikeln på Facebook

Skattepengarna går till det privatägda företaget Fazer, som drar in stora summor på det rådande asylkaoset. För samtliga boende i Trängslet, 420 asylsökare, rör det sig om matkostnader på 240.000 kronor per dygn eller drygt 87 miljoner kronor per år.

– Klart vi också tycker att det är mycket pengar. Bakom detta ligger att det vid Trängslet redan fanns ett företag som hade avtalet för verksamhet i kök och restaurang. Därför blev det så här, säger Maria Löfgren enhetschef på Migrationsverket, till DT.

Men trots de skyhöga matkostnaderna – som är högre än en genomsnittlig lön efter skatt i Sverige och helt bekostas av de svenska skattebetalarna – är asylsökarna kraftigt missnöjda med maten. Så sent som för ett par veckor sedan inledde de en protest genom att slänga maten i soptunnan.

– Det är dålig mat och flera hundra personer äter inte. Vi tycker inte om maten och vi vill ha arabisk mat, sade asylsökaren Morsi Habashi till DT.

När de första bussarna med asylsökare anlände till Trängslet i slutet av oktober vägrade många av invandrarna att kliva av, eftersom de ansåg att boendet låg för avsides.

I samband med att boendet öppnade fick de soldater som tidigare uppehållit sig vid lokalerna, som ligger nära ett skjutfält, flytta ut i skogen.

Enligt Migrationsverkets regler får matkostnaderna inte vara högre än 150 kronor per person och dygn. Men eftersom Fazers restaurang stod med på avtalet måste myndigheten köpa sin mat därifrån. Maria Löfgren försäkrar dock att myndighetens ambition alltid är "att hålla ned skattebetalarnas kostnader".

"TJUVAR": Asylsökare på ett annat boende, Norrbygården i Fagersta, släppte i november en film som visade deras matstrejk:


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Google vill hjälpa dig göra rasmedvetna val

Företag rasinventeras.. Företag med svarta ägare får särskild märkning.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.