Asylboendet Trängslet
Trängslet.

Migrationsverket vägrade anmäla sexbrott

Publicerad 31 maj 2016 kl 11.41

Inrikes. Enligt TV4:s "Kalla fakta" har Migrationsverket struntat i att anmäla och utreda sex- och våldsbrott som begåtts på asylboenden. Nu lovar myndigheten bot och bättring.

Gilla artikeln på Facebook

Flera kvinnor och flickor har polisanmält händelser som inträffat på asylboendet Trängslet i Älvdalens kommun i december 2015 fram till och med februari 2016. De rör sig bland annat ofredanden, misshandel, dödshot och ett försök till våldtäkt.

Ett av offren, en tioårig flicka, berättar i "Kalla fakta" om hur en man lurade in henne i ett rum och utsatte henne för ett sexuellt ofredande.

– Jag var rädd. Jag skrek men ingen var där. Det kändes som att han skulle ta mig en gång till och göra samma sak. Jag tänker på det varje natt. Jag tänker på vad han gjorde mot mig, berättar flickan i programmet, som sänds i kväll.

Enligt TV4:s granskning vittnar flera utsatta kvinnor om att Migrationsverket har struntat i att polisanmäla övergrepp eller vidta andra åtgärder. En chef som intervjuar hävdar att en 16-åring som uppger sig ha blivit misshandlad själv har gett upphov till sina skador och en anställd viftar bort ett våldtäktsförsök som en "småsak".

I ett pressmeddelande lovar Migrationsverket nu att utreda händelserna och förbättra tryggheten för kvinnorna på Trängslet. Myndigheten bedyrar att man redan låtit flytta de personer som varit upphov till otryggheten till andra boenden och satt in ordningsvakter på boendet dygnet runt.

Migrationsverkets regionchef Magnus Rodin fördömer hur de anställda uttalar sig i "Kalla fakta".

– Det är fel och givetvis oacceptabelt. Vi ska självklart ta alla uppgifter om övergrepp eller andra brott på största allvar. Att ge uttryck för något annat är inte acceptabelt. Det är polisens sak att utreda och komma fram till om det rör sig om ett misstänkt brott och hur man ska gå vidare, säger han.

Fria Tider uppmärksammade i december att asylsökare på Trängslet matstrejkade och kastade maten i soptunnan. Detta trots att maten de serverades kostade skattebetalarna 572 skattekronor per asylsökare och dygn.

– Vi tycker inte om maten och vi vill ha arabisk mat, klagade en av asylsökarna i Dalarnas Tidningar.


Nyheter från förstasidan

Svenskägt fartyg kvar i Iran

Stena Impero fast i ökenlandet. Tre ryssar i kvarhållna besättniingen – Moskva kan ingripa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0