I Sverige går det trögt med utvisningarna till Afghanistan.

Återvandringen: 20.000 illegala afghaner på 15 dagar

Publicerad 11 februari 2024 kl 16.19

Utrikes. Omkring 20.000 illegala afghanska invandrare i Iran har tagits i förvar och skickats tillbaka till sitt hemland av iranska säkerhetsstyrkor under de senaste två veckorna, uppger afghanska myndigheter för Iran Front Page.

Dela artikeln

Den iranske generalen Majid Shoja bekräftade uppgifterna på lördagen.

– Under de senaste 15 dagarna har gränsvakterna vid Taibads gränsregemente repatrierat 20.000 afghanska medborgare som hade kommit till Iran genom Dogharun-gränsen. De överlämnades till representanter för afghanska myndigheter, säger han.

Befälhavaren sa att afghanska flyktingar kan komma in i Iran på laglig väg, annars kommer de att arresteras och skickas tillbaka till Afghanistan.

Officiella siffror visar att antalet afghanska invandrare i Iran är cirka fem miljoner, en stor majoritet av dem är illegala.

Utvisningar till Afghanistan stoppades i praktiken av Sverige i oktober 2023, även om något formellt verkställighetsstopp inte infördes.

Enligt Migrationsverket har situationen i Afghanistan förändrats så mycket att i stort sett alla som har ett verkställbart utvisningsbeslut ska beviljas en ny prövning om de begär det.

Samtidigt har regeringen satsat på något man kallar för "frivillig återvandring" till bland annat Afghanistan. Det är för närvarande inte vetenskapligt bevisat att fenomenet existerar, men Migrationsverket har under hösten tagit fram ett informationsblad om saken, i enlighet med regeringens regleringsbrev för 2023.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.