Konflikten i Ukraina

Kraftig explosion i Donetsk

Publicerad 8 februari 2015 kl 23.28

Utrikes. En mystisk jätteexplosion inträffade under natten mot måndagen i Donetsk, östra Ukraina. Vid midnatt visste fortfarande lokala medier inte riktigt vad som hänt.

Gilla artikeln på Facebook

Detonationen ska ha känts kraftigt i Yasynuvata, som ligger två mil från Donetsk. Av videoklippet att döma rör det sig om en mycket kraftig explosion där tryckvågen från den når fram till den som håller i kameran ungefär 17 sekunder efter det att explosionen först syns – vilket skulle innebära att explosionen inträffar mer än fem kilometer bort.

En rebell uppger att det var Donetsk statliga fabrik för kemiska produkter som träffades. Andra menar istället att det var ryska kärnvapenbärande robotsystem typ Tochka eller Luna-M som av okänd anledning detonerat. I sociala medier var det många som lade skulden på den ukrainska sidan av konflikten och spekulerade i att USA försett Ukraina med nya vapen – något USA hotat med att göra upprepade gånger de senaste veckorna.

"De säger att jänkarna har försett Ukraina med taktiska kärnvapenstridsspetsar. Jag rekommenderar att man mäter bakgrundsstrålningen imorgon", lyder en populär rysk kommentar på Youtube.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.