Maffiastaden Sigtuna
Ronny Clementson och Kenneth Wahlner driver Våfflan.

Attack med fotanglar mot brandstation när populär restaurang i Sigtuna brändes ned

Publicerad 2 maj 2017 kl 11.20
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Den populära hamnkrogen Våfflan i Sigtuna utsattes för ett brandattentat natten till idag. I samband med attentatet placerades fotanglar ut utanför brandstationen för att stoppa brandkåren från att komma fram och släcka branden.
– Det är välplanerat om man säger så, konstaterar krögaren Ronny Clementson.

Gilla artikeln på Facebook

Klockan 03:23 natten till tisdagen får polis och brandkår larm om att den populära hamnkrogen Våfflan i centrala Sigtuna står i lågor. Vittnen har sett ett antal personer utanför restaurangen som försvinner från platsen i en bil i samband med att det börjar brinna.

– De har slängt in två brandbomber. De har brutit sig in och tänt eld på innanmätet, säger krögaren Ronny Clementson till Fria Tider.

Ronny driver krogen tillsammans med kompisen Kenneth Wahlner. Han berättar att skadorna blev mycket omfattande och att restaurangen idag är helt förstörd invändigt, även om skadorna inte syns lika tydligt från utsidan.

– Från utsidan ser man ingenting, förklarar han.

I samband med att brandmännen på Sigtuna brandstation rycker ut för att släcka branden upptäcks att fotanglar placerats ut utanför stationen i syfte att försvåra släcknings­arbetet. En av brandbilarna får punktering på ena däcket.

– Man upptäckte i efterhand att det var någon som slängt ut fotanglar. Brandbilen lyckades ta sig ned till brand­platsen, men lyckades sedan inte ta sig därifrån, berättar polisens press­talesman Anna Westberg till Fria Tider.

Enligt Ronny Clementson hade fotanglar även placerats ut på vägen mot Märsta för att försvåra för polisen och brandkåren att kalla på förstärkning.

– Det är välplanerat om man säger så, konstaterar han.

Händelsen rubriceras av polisen som mordbrand och skadegörelse. Attunda brandförsvar, som brandstationen i Sigtuna lyder under, vill för Fria Tider inte kommentera händelsen utan hänvisar alla frågor till polisen.

För Ronny och Kenneth kommer nattens brandattack som ett dråpslag mot deras krog.

– Vi öppnade den första april och igår var första riktiga dagen. Det var fullsmetat med över tolvhundra gäster igår eftersom det var den första riktiga soldagen, berättar Ronny som nu inte vet om eller när man kommer kunna öppna igen.

Ronny vill inte avslöja om krogen tagit emot några hot innan nattens mordbrand.

– Det vill jag inte säga något om, det kan riskera utredningen, säger han.

Nu väntar de båda krögarna på att polis och försäkringsbolag ska undersöka brottsplatsen.

Förra veckan uppmärksammade SVT:s Uppdrag granskning hur en syriansk maffia tagit över Sigtuna kommun. Det är i nuläget oklart om nattens attack kan kopplas till den kriminellt belastade invandrar­gruppen eller ej.


Nyheter från förstasidan

Arbetslösheten i Sverige ökar kraftigt

"Betydligt färre lediga jobb att söka." En del av jobben kommer aldrig komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.