Maffiastaden Sigtuna
Ibrahim Khalifa (S) är numera kommun­styrelsens ordförande i Sigtuna kommun,

Uppdrag granskning: Syriansk maffia har tagit över Sigtuna

Publicerad 27 april 2017 kl 08.10
Av Mattias Albinsson

Politik. En maffia bestående av företrädare för kommunens syrianska befolkning har tagit över Sigtuna utanför Stockholm. Det uppmärksammade Sveriges Televisions Uppdrag Granskning igår.

Gilla artikeln på Facebook

Syrianer

Syrianer, även kallade assyrier eller kaldéer, är en kristen folkgrupp från Mellanöstern varav merparten är hemmahörande i Syrien och Irak. Syrianerna betraktas av forskare som ett ursprungsfolk i regionen vars hemländer erövrats av arabiska muslimer från Arabiska halvön.

Många syrianer har de senaste decennierna flytt sina hemländer undan ett växande islamistiskt hot. Sverige och Tyskland är de två länder utanför Mellanöstern där det idag bor flest syrianer.

Kommun­styrelsens ordförande heter sedan förra året Ibrahim Khalifa och företräder Social­demokraterna. Enligt de uppgifter som kommer fram i Uppdrag granskning är han en central figur när långtgående särrättigheter ges till kommunens syrianska folk­grupp på skatte­betalarnas bekostnad.

Bland annat får en pizzeria som ägs av syrianer men som bryter mot gällande detaljplan vara kvar och en illegal syriansk spelklubb har i flera års tid drivits i en av kommunens lokaler utan att de som driver den behövt betala en enda krona i hyra. Dessutom har Khalifa försökt kringgå de upphandlings­regler som finns för att ge ett lukrativt byggkontrakt till ett byggföretag som syrianer äger.

Kommun­toppen rapporteras även strunta i de beslutsordningar som gäller och fattar egna beslut, utan att förankra dem bland de folkvalda politikerna. Syrianen Ismet Karademir pekas ut som central i det syrianska klanväldet. Moderaten Peter Kockum var tidigare kommun­styrelsens ordförande i Sigtuna och han skräder inte orden:

– Det finns en kultur här att den här Karademir rusar runt i kommunhuset och får olika typer av förmåner och gentjänster. Det är ju korruption, säger han i programmet.

Kritiken kommer inte bara från Moderaterna. Anna Kalles (S) är ledamot i kommunstyrelsen och säger i programmet att hon fått många varnings­signaler från kommunens tjänstemän.

– Tjänstemän har approcherat mig. De har varit bekymrade och har upplevt att hur man styrt kommunen inte känts bekvämt för dem. De har upplevt det som maffiastyre i kommunhuset, säger hon.

Enligt tjänste­männen är det en person, Khalifa, som enväldigt styr kommunen.

Den syrianska maffian kopplas även till våldsamma personer som agerar aggressivt, hotfullt och skapar otrygghet i kommunen. Den illegala spelklubben, som har sina lokaler i den invandrar­dominerade förorten Valsta i Märsta, har skapat en otrygg miljö för eleverna på en skola i närheten. Vid ett tillfälle har en lärare hotats till livet av en man från lokalen.

Det syrianska maktövertagandet av Sigtuna spåras tillbaka till valet 2002 då Social­demokraterna tog över makten från de borgerliga partierna. Valet vann man tack vare att Social­demokraternas Anders Johansson lovade syrianerna att de skulle få köpa en tomt av kommunen för att bygga en syrisk-ortodox kyrka på för endast en krona om folkgruppen röstade på hans parti.

Johansson, som numera flyttat från kommunen, hävdar i programmet att markköpet var villkorat med att församlingen skulle bygga en samlingslokal i anslutning till kyrkan.

– Det här var en win-win-situation, säger han.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Kvinnans fräcka attack – mitt på gatan. "En sak att hantera coronaviruset, men i kombination med berikning blir det en helt annan sak."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.