Även Ungern förbjuder export av klorokin

Publicerad 26 mars 2020 kl 19.34

Utrikes. Ungern förbjuder export av klorokin, ett ämne som visat sig verksamt i behandling av covid-19. Landet uppger att man nu har säkrat tillräcklig tillgång av klorokin för att kunna behandla 2,2 miljoner ungrare. Sverige har egen produktion av klorokinfosfat, men det är oklart om myndigheterna verkar för att öka produktionen.

Gilla artikeln på Facebook

Redan i februari förbjöd Storbritannien export av klorokinfosfat och den 14 februari förbjöds export av hydroxyklorokin. Ungern går nu i Storbritanniens fotspår och förbjuder export av drygt 4 ton klorokin. Omvandlat till tablettform bedöms det vara tillräckligt för att medicinera drygt 2 miljoner ungrare mot covid-19.

I Sverige tillverkas tabletter med klorokinfosfat av företaget Recipharm. Läkemedelsföretaget har tidigare meddelat att de står beredda att öka produktionen om de svenska myndigheterna i framtiden eventuellt kommer önska att så sker.

De som dör av covid-19 i Sverige i dagsläget gör det trots en fortsatt god tillgång på intensivvård, även i Stockholm. När respiratorerna inom kort tar slut och möjligheten att intensivvårda patienter på ett fullgott sätt minskar så väntas dödstalen skjuta i höjden.

Ett av få möjliga behandlingsalternativ då är att behandla patienter medicinskt med läkemedel baserade på klorokin eller remdesivir, som visat sig ha en viss effekt mot covid-19.

Det är oklart hur aktivt svenska myndigheter arbetar för att säkra tillgången till den här typen av medicin för svenska patienter.


Nyheter från förstasidan

Här lynchas vita av svarta mobbar

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus