Klorokinfosfat RPH Pharma.

Svenskt läkemedelsbolag redo öka produktionen av klorokinfosfat

Publicerad 23 mars 2020 kl 14.53

Hälsa. Företaget Recipharm tillverkar ett läkemedel som innehåller substansen klorokinfosfat i Sverige. Substansen har visat sig verksamt mot coronaviruset covid-19 i preliminära falltester i vården. Företaget är redo att öka produktionen – men inga önskemål om ökad produktion tycks ha inkommit från svenska myndigheter.

Gilla artikeln på Facebook

Företaget Recipharm tillverkar en medicin som innehåller substansen "klorokinfosfat" i Sverige. Medlet har visat sig lovande när det gäller behandling av covid-19.

Klorokinfosfat är en så kallad "jonofor" som underlättar för cellerna i människokroppen att ta upp zink-joner. Väl inne i cellen kan zink bidra till att virus inte kopieras upp, replikeras, i så stora mängder. Forskare tror att det är av den anledningen som medlet visat sig ha viss verkan mot det nya coronaviruset covid-19.

I ett mejl till Fria Tider den 18 mars förklarar företaget att de står redo att öka produktionen om önskan om ökad produktion kommer in från svenska myndigheter. De kan även tänka sig att börja tillverka klorokinfosfat i sina produktionsanläggningar utomlands.

Inget önskemål om ökad produktion tycks dock ha kommit in från Folkhälsomyndigheten eller någon annan svensk myndighet. Så här skriver Recipharm:

"Vi producerar Klorokinfosfat RPH Pharma i Sverige och produkten marknadsförs av Astimex Pharma. Detta är en produkt med normal mycket låg försäljningsvolym men i det läge som nu råder, där klorokin har uppmärksammats som en möjlig antiviral behandling, förbereder vi oss för att försöka klara av en eventuell ökad efterfrågan framöver. Vi kan eventuellt komma att producera även utanför Sverige. Vi vill understryka att klorokinfosfat inte är godkänt som antiviral behandling och att det är upp till läkemedelsmyndigheter och hälsovårdsmyndigheter att besluta om utvidgning av indikationen, t ex vid COVID-19."


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Hälsa

Skolungdomar äter onyttigare hemma

Studier från Livsmedelsverket.. "Oroande eftersom ungas matvanor har så stor betydelse för deras framtida hälsa."0 

Diabetiker hårt drabbade av covid-19

En genomsnittlig diabetiker har 6 gånger förhöjd risk att behöva intensivvård.. Samtidigt är det oklart i vilken mån högt blodtryck bör räknas som en riskfaktor.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus