Nu sågas det politiskt korrekta tilltaget av sajtens egna läsare.

" />

Nu sågas det politiskt korrekta tilltaget av sajtens egna läsare.

" />

Nu sågas det politiskt korrekta tilltaget av sajtens egna läsare.

" />
Avpixlat

Avpixlat pixlade citat

Publicerad 5 mars 2012 kl 19.06

Kulturnyheter."Bara det inte blir som i vissa förorter i Frankrike och England där man som vit västerlänning inte bör röra sig", sade socialantropologen Aje Carlbom i en artikel i Sydsvenskan om antivitt våld i Rosengård. Men när den islamkritiska sajten Avpixlat återgav citatet hade man strukit ordet "vit".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i en artikel med rubriken ”Att kalla någon för svennehora är rasism” som tidningen Sydsvenskan under gårdagen berörde ämnet svenskfientlighet och antivit rasism i Rosengård.

- Bara det inte blir som i vissa förorter i Frankrike och England där där man som vit västerlänning inte bör röra sig, sade socialantropologen Aje Carlbom, som själv bott i Rosengård i forskningssyfte under 1990-talet och som nu intervjuades som expert i Sydsvenskan.

Sajten Avpixlat, som har "Den oretuscherade bilden" som slogan, återgav citatet både i sin rubrik och i artikeln - i förvanskad form. Ordet "vit" var helt enkelt bortplockat i Avpixlats version.

Nu kritiseras det misstänkt politiskt korrekta tilltaget i sajtens eget kommentarsfält.

"Å Avpixlat beklagar sig över gammelmedia när de själva felciterar och förvanskar! Vilket hyckleri!", skriver signaturen Per Ekman.

Signaturen popmaster citerar ett annat uttalande av Aje Carlbom och frågar sig om detta är "ett oretuscherat citat av Avpixlats redaktion?".

Nationalisten Richard Langéen, som på sin blogg Nationell.nu driver en personlig och bitvis ganska komisk kamp mot allt som han uppfattar som "sionism", "judisk infiltration" och "judiska intressen" i svensk nationalism, lanserade en egen teori om varför Avpixlat är så rädda just för ordet "vit".

"Anledningen är förmodligen att nationalister mer och mer har lanserat ordet 'antivit', och att Avpixlat, som drivs av judar och sionister, inte vill bistå nationella", skrev Nationell.nu på måndagen.

Men på Avpixlat förnekar man kännedom om att någon skulle ha ändrat citatet.

"Exakt varför skulle vi gjort det, tror du? Detta är ju fånigt. Vår skribent arbetade med detta inlägg tidigt i morse, då artikeln publicerades strax efter midnatt. Sedan uppdaterades den halv tio. Om journalisten ifråga har ändrat artikeln då, och bland annat lagt till just det ordet, vet jag inte", skriver någon från Avpixlats redaktion till Fria Tider via e-post.

Formuleringen "vit västerlänning" finns emellertid med även i den ursprungliga tryckta versionen av Sydsvenskans artikel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Danska sågningen av Sverige: "Asyl-amok"

Sveriges "hämningslösa" invandring gör gränskontrollerna verkningslösa. "Tiotusentals afrikaner och araber" tar sig in i Europa genom Sverige, lyder kritiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0