Nu sågas det politiskt korrekta tilltaget av sajtens egna läsare.

" />

Nu sågas det politiskt korrekta tilltaget av sajtens egna läsare.

" />

Nu sågas det politiskt korrekta tilltaget av sajtens egna läsare.

" />
Avpixlat

Avpixlat pixlade citat

Publicerad 5 mars 2012 kl 19.06

Kulturnyheter."Bara det inte blir som i vissa förorter i Frankrike och England där man som vit västerlänning inte bör röra sig", sade socialantropologen Aje Carlbom i en artikel i Sydsvenskan om antivitt våld i Rosengård. Men när den islamkritiska sajten Avpixlat återgav citatet hade man strukit ordet "vit".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i en artikel med rubriken ”Att kalla någon för svennehora är rasism” som tidningen Sydsvenskan under gårdagen berörde ämnet svenskfientlighet och antivit rasism i Rosengård.

- Bara det inte blir som i vissa förorter i Frankrike och England där där man som vit västerlänning inte bör röra sig, sade socialantropologen Aje Carlbom, som själv bott i Rosengård i forskningssyfte under 1990-talet och som nu intervjuades som expert i Sydsvenskan.

Sajten Avpixlat, som har "Den oretuscherade bilden" som slogan, återgav citatet både i sin rubrik och i artikeln - i förvanskad form. Ordet "vit" var helt enkelt bortplockat i Avpixlats version.

Nu kritiseras det misstänkt politiskt korrekta tilltaget i sajtens eget kommentarsfält.

"Å Avpixlat beklagar sig över gammelmedia när de själva felciterar och förvanskar! Vilket hyckleri!", skriver signaturen Per Ekman.

Signaturen popmaster citerar ett annat uttalande av Aje Carlbom och frågar sig om detta är "ett oretuscherat citat av Avpixlats redaktion?".

Nationalisten Richard Langéen, som på sin blogg Nationell.nu driver en personlig och bitvis ganska komisk kamp mot allt som han uppfattar som "sionism", "judisk infiltration" och "judiska intressen" i svensk nationalism, lanserade en egen teori om varför Avpixlat är så rädda just för ordet "vit".

"Anledningen är förmodligen att nationalister mer och mer har lanserat ordet 'antivit', och att Avpixlat, som drivs av judar och sionister, inte vill bistå nationella", skrev Nationell.nu på måndagen.

Men på Avpixlat förnekar man kännedom om att någon skulle ha ändrat citatet.

"Exakt varför skulle vi gjort det, tror du? Detta är ju fånigt. Vår skribent arbetade med detta inlägg tidigt i morse, då artikeln publicerades strax efter midnatt. Sedan uppdaterades den halv tio. Om journalisten ifråga har ändrat artikeln då, och bland annat lagt till just det ordet, vet jag inte", skriver någon från Avpixlats redaktion till Fria Tider via e-post.

Formuleringen "vit västerlänning" finns emellertid med även i den ursprungliga tryckta versionen av Sydsvenskans artikel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Som magi – spektakulära upptäckten. Så fungerar den mycket enkla och smärtfria terapin.0 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller. Då fick den 72-årige vänsterprofilen Twittermobben efter sig.0 

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön

Ny svensk storfilm har premiär i februari.. "Min pappa Marianne" bygger på den sanna historien om prästen Åke Roxberg.0 

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0