Treårige Aylans död
Zainab Abbas med sin man Ahmad Hadi och deras tre barn. Zainab och Haidar (vänster och mitten) omkom i tragedin medan Rawan (höger) överlevde.

Aylan Kurdis pappa "har lurat hela världen" – pekas ut som människosmugglare

Publicerad 11 september 2015 kl 16.39

Utrikes. Drunkningsolyckan där treårige Aylan Kurdi omkom och spolades upp på stranden i Turkiet gick inte till så som pojkens pappa Abdullah Kurdi har hävdat, enligt flyktingen Zainab Abbas som förlorade två barn när båten kapsejsade. Enligt henne var Kurdi människosmugglare och ansvarig för resan när båten slog runt.

Gilla artikeln på Facebook

– Ja, det var Abdullah Kurdi som körde båten, säger Abbas till den australiensiska nyhetskanalen Network Ten genom sin kusin Lara Tahseen idag.

Abdullah, som var på väg till Europa för att få gratis tandvård i Sverige, lockade med Zainab Abbas på resan genom att hänvisa till den stora säkerheten ombord.

– Han sade att resan skulle vara säker eftersom han tog med både sin fru och sina barn ombord, säger hon.

Abbas tolvåriga dotter Zainab och åttaåriga son Haidar fastnade under den lilla båten när den slog runt utanför den turkiska kusten mot Egeiska havet och drunknade medan hennes dotter Rawan överlevde.

Enligt australiensiska The Daily Telegraph, som i sin tur citerar bland annat Wall Street Journal, har Abdullah Kurdi nekat till att vara en människosmugglare, men har erkänt att han åtminstone mot slutet av färden var den som styrde båten.

Turkiska myndigheter har delgivit fyra män misstanke om brott i samband med händelsen, Abdullah Abbas är inte en av dem. Zainab Abbas säger dock att han ljuger och att hon är säker på att det var Kurdi som ansvarade för båten hela färden och att han och en annan man delade på pengarna.

– Jag förlorade mina barn, mitt liv. Hur kan han stå och ljuga i media? säger hon.

Sjövägen mellan Turkiet och den grekiska ön Kos är bara fyra kilometer, och på somrarna är vattnet varmt, sikten god och vädret oftast vindstilla. Ändå omkommer invandrare regelbundet i området till följd av lättja, dålig disciplin och bristande omdöme och kompetens till sjöss. Till exempel använde Abdullah Kurdi och hans passagerare inte flytväst.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0