Så här ska det nya badhuset i Kristianstad se ut.

Badhus för halv miljard flyttas närmare getto

Publicerad 11 februari 2020 kl 14.46

Inrikes. Kristianstads kommunfullmäktige ställer idag in sitt möte då det första spadtaget för stadens nya badhus på Näsby ska tas, uppger Kristianstadsbladet. Bygget har varit mycket kontroversiellt.

Gilla artikeln på Facebook

I dag tas det första "symboliska spadtaget" för det nya badhuset i Kristianstad. Det är en av kommunens största investeringar någonsin, enligt lokaltidningen.

Det gamla badhuset från 1957 ligger mitt i centrala staden, ett par hundra meter från tågstationen, men anses vara uttjänt. Det nytt badhuset kommer i stället placeras i utkanten av invandrartäta Näsby och kosta drygt 510 miljoner kronor.

Den politiska planeringen för ett nytt badhus i Kristianstad har pågått i tio år och har beskrivits som en av kommunens "mest infekterade satsningar".

Bland annat har det bråkats om var badhuset ska placeras, men i höstas bestämde en majoritet av politikerna att det ska byggas på Näsby, ett par kilometer från centrum och dit man behöver cykla eller åka buss eller bil.

– Tillgängligheten är den viktigaste parametern. Vi vill ha badhuset nära centrum och kollektivtrafiken. Därför säger vi nej till startbeskedet. Vi tycker också att priset är för högt, att man borde vänta några år med att bygga, sade Peter Johansson (M) till SVT Skåne i september förra året.

Det har också kommit anklagelser om att kostnaderna försökts "mörkas".

"Kristianstads nya badhus ska bli en härlig och hälsosam mötesplats för människor i alla åldrar", skriver dock kommunen stolt på sin hemsida.

Men bland lokalbor befaras det bland annat att badhuset kommer bli ett tillhåll för ungdomsgäng, då det i och med flytten hamnar i stadens periferi och närmare gettona Näsby/Gamlegården och Österäng. Sådana problem har funnits redan på det tidigare badhuset.

– Vi har ganska mycket strul och bråk med folk och framför allt ungdomsgäng med pojkar som inte respekterar tillrättavisningar. Det är en kulturkrock vi ser, sade Mats Svensson, förste badmästare på det gamla Tivolibadet, till Kristianstadsbladet 2017.

Kristianstad har tidigare gjort sig känt för byggnadsfiaskon som Galleria Boulevard, en gigantisk stenklump som placerades mitt i centrum samtidigt som landets sista Domushus i Sverige revs.

Ända sedan lanseringen 2015 har halva byggnaden stått tom samtidigt som butikerna som öppnade i den andra delen lagt ned en efter en. Det sades att bygget skulle dra folk till centrum, som i stället har avfolkats. I dag står var och varannan butik i hela stadskärnan tomma. Butikerna dör som flugor.

– Det är det sämsta som någonsin hänt stadskärnan. Med facit i hand borde Gallerian aldrig byggts, och det är en åsikt jag tror delas av de flesta handlarna här i centrum, sade Martin Nilsson, en av handlarna i Kristianstad, till Kristianstadsbladet för ett par år sedan.

Det nya badhuset på Näsby ska stå klart 2022.


Nyheter från förstasidan

96 nya dödsfall senaste dygnet

Senaste coronasiffrorna från Sverige. 726 nya bekräftade smittfall senaste dygnet.0 

Ekonominyheter

Bunkring av torrvaror och djupfryst. Totalt steg försäljningen med 11 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.