Nya Sverige
Eriksdalsbadet i Stockholm.

Badhus i Stockholm inför könssegregerade pooler efter kraftig ökning av sexuella ofredanden

Publicerad 9 januari 2016 kl 14.45
Av Mattias Albinsson

Inrikes. STOCKHOLM Eriksdalsbadet i Stockholm inför könsuppdelade bubbelpooler efter en kraftig uppgång av antalet sexuella ofredanden 2015.
– Av de sjutton sexuella ofredanden som anmäldes förra året är det sex stycken öppna ärenden som det pågår förundersökning i nu, säger polisinspektör Robert Kindroth.

Gilla artikeln på Facebook

2013 anmäldes sex stycken ofredanden på Eriksdalsbadet i Stockholm och året därpå sju stycken. Men förra året hände något drastiskt, då flerdubblades antalet ofredanden och polisen fick in hela 25 anmälningar från badhuset.

Robert Kindroth är polisinspektör och arbetar på Södermalm i Stockholm där Eriksdalsbadet ligger. Han berättar att inte alla ofredanden som anmälts de senaste åren är av sexuell karaktär.

– Ofredanden kan ju vara att man sparkat någon också, två polare emellan. Men kollar man bara sexuella ofredanden 2015 så var det 17 stycken, säger han.

Barn mest utsatta
Kindroth berättar att flickor under 15 år är mest utsatta för sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet.

– Sexuellt ofredande mot flicka under 15 år är tio stycken 2015.

Hur många av de här har gått vidare?
– Av de sjutton sexuella ofredanden som anmäldes förra året är det sex stycken öppna ärenden som det pågår förundersökning i nu.

– Och de är åtkomstskyddade, så inte ens jag kommer in i dem, så jag ser inte vad som händer i dem. Jag antar att de är åtkomstskyddade för att skydda målsäganden.

Robert Kindroth arbetar som polis på Södermalm i Stockholm. Här vaktar han USA:s president Barack Obama. Foto: Polisen Robert Kindroth arbetar som polis på Södermalm i Stockholm. Här vaktar han USA:s president Barack Obama. Foto: Polisen

Polisen kan inte svara på om något av de sexuella ofredanden som anmäldes förra året gått vidare till åtal. Poliskommissarie Peter Ågren är chef för Södermalmspolisen:

– Övriga ärenden har antingen redovisats eller lagts ned, det kan jag inte se här, det är sex ärenden som vi har på gång.

Så du kan inte se om något av dem har personuppklarats?

– Nej, precis, det kan jag inte.

– Därifrån där jag sitter har jag inga sådana möjligheter att följa upp ärendena så djupt för att se om något av dem gått vidare till åtal.

Delar upp män och kvinnor
Med anledning av det kraftigt ökande antalet sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet har badhuset nu beslutat införa separata bubbelpooler för män och kvinnor. En bubbelpool ska vara för bara män, en för bara kvinnor och en tredje pool ska fortfarande vara blandad för dem som även i framtiden vill bada med andra av motsatt kön.

– Vi har haft en efterfrågan om detta från framför allt kvinnor, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet, till DN.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.