Bali tvingas lämna utskottsuppdrag – ber Carl Bildt om ursäkt

Publicerad 21 augusti 2019 kl 21.42

Media. Under ett "krismöte" med M-toppen Tobias Billström uppmanades Hanif Bali att lämna sina uppdrag som suppleant i två av riksdagens utskott. Det gick den moderate riksdagsmannen med på, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Opinionsbildare på vänsterkanten har de senaste veckorna intensifierat sina krav på att Moderaternas partiledning ska ingripa mot sin bångstyriga riksdagsman Hanif Bali.

Efter att Bali på Twtter skrev att partikollegan och USA-informatören Carl Bildt "inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin" agerade partiledningen. Inlägget fördömdes bland annat av av partiledaren Ulf Kristersson.

– Det Hanif Bali i dag och vid flera tillfällen har uttryckt är fullständigt oacceptabelt inom, sade Kristersson till Aftonbladet.

Moderaternas riksdagsgrupp samlades till ett telefonmöte under onsdagseftermiddagen. Hanif Bali uppmanas då att lämna sina utskottsplatser, vilket han enligt Ekots källor ska ha gått med på.

– Moderaternas riksdagsgrupp har beslutat att uppmana Hanif Bali att lämna de poster i riksdagen som riksdagsgruppen förfogar över, det vill säga posterna i arbetsmarknadsutskottet och riksdagens EU-nämnd. Anledningen är upprepade övertramp och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt, sade Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, efter mötet.

Redan förra året tvingades hanif Bali att lämna posten i Moderaternas partistyrelse på grund av sina uttalanden i sociala medier. Han fick också ett Twitter-förbud, men efter några månader var han åter aktiv på den sociala medieplattformen.

I ett inlägg på Facebook sent på onsdagskvällen ber Hanif Bali om ursäkt till Carl Bildt.

"Kritik av tidigare förd politik, oavsett hur populär den tidigare politikern har varit är viktigt för att kurskorrigera ett parti. Däremot måste det ske med takt och fingertoppskänsla. Att jag brustit i detta är uppenbart. Jag ber Carl Bildt om ursäkt för hur jag formulerade mig", skriver Bali.


Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Media

Riksrevisionen slår till. Nämnden har sedan tidigare kritiserats för att vara vänstervriden i sina bedömningar.0 

Här rappar "framtidens artist" om att råna unga svenskar

"Jag knullar er alla.". SR-journalisternas favorit hyllades och fick dubbla priser av P3 i helgen.0 Plus

Bard till familjen Bonnier: "Oacceptabelt" att era tidningar leds av stalinister

Riktar sig direkt till ägarfamiljen efter bråket.. "Peter Wolodarski på DN och Pia Rehnquist på Sydsvenskan bedriver stalinistiska utrensningar mot alla som inte håller med dem."0 

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0