Korruption
Anna Kinberg Batra.

"Bananrepublik": SD kräver Anna Kinberg Batras avgång

Publicerad 23 april 2024 kl 09.17

Inrikes. I en debattartikel kräver 26 SD-toppar i Stockholm att landshövding Anna Kinberg Batra ska lämna sitt uppdrag.

Dela artikeln

Anna Kinberg Batra har "hamnat i vad som närmast påminner om situationer vi känner igen från bananrepubliker", skriver SD-topparna i Aftonbladet.

Bakgrunden är avslöjandena om hur Anna Kinberg Batra gett synnerligen välbetalda toppjobb till sina kompisar.

Ett av jobben, som "planeringschef" på länsstyrelsen, hittade hon själv på och gav till sin bästa väninna Anna Borgs efter att tjänsten utannonserats enbart genom en lapp i receptionen. Väninnan, som för övrigt är fru till Moderaternas vice partisekreterare Martin Borgs, var den enda sökanden.

"Nära vänner som anställs till höga chefspositioner, trots bristande kompetens och avrådan från tjänstemännen, utannonseringar av samma tjänster som sker på underliga sätt som tyder på ytterst dåligt omdöme", skriver SD-politikerna i sin debattartikel.

De nämner också rapporterna om att anställda på länsstyrelsen har vittnat om en dålig arbetsmiljö och bristande ledarskap, vilket har resulterat i en allmänt kaotisk personalsituation på myndigheten.

"Vidare har det rapporterats om middagar med rymdbolag där Anna Kinberg Batra verkar ha blandat samman sitt uppdrag som landshövding med styrelseuppdraget i ett rymdaktiebolag."

Anna Kinberg Batra måste enligt debattartikeln "inse att dessa skandaler har skadat förtroendet för såväl henne själv som för ämbetet så pass allvarligt att det är dags för henne att lämna uppdraget".

"En ny person måste få chansen att reparera förtroendeskadan och skänka lugn och ro i organisationen så den kan ägna sig åt sitt uppdrag – att tjäna stockholmarna och fungera som regeringens företrädare i länet."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.