Afghanamnestin

"Baarn av saligheten": Riksdagspolitiker brister ut i sång om afghanska männen

Publicerad 5 juni 2018 kl 01.00

Inrikes. Under måndagens riksdagsdebatt om att ge amnesti till 9.000 afghanska män började politikern Roland Utbult (KD) plötsligt sjunga. Den känslosamma sången handlade om "barn av saligheten" som enligt 67-åringen kämpar mot "mörka krafter" som "bygger murar". Och när politikern skulle förklara varför han röstar ja till amnestin hänvisade han till känsloargument.
 – För mig är det vad som rör sig i mitt eget inre som påverkat mig allra mest, erkände Utbult.

Gilla artikeln på Facebook

Det bisarra ögonblicket ägde rum framåt slutet av måndagens debatt om regeringens förslag.

Förslaget går ut på att ge cirka 9.000 vuxna afghanska män, som fått avslag på sina asylansökningar efter att ha påstått sig vara barn, en ny chans att stanna i Sverige genom att gå på gymnasiet.

Roland Utbult (KD) förklarade för den nästan helt tomma riksdagssalen att han avsåg att rösta med regeringen. Han brast sedan ut i en hyllning mot de grupperingar som har arbetat för de afghanska männen.

– Dessa volontärer, ideellt arbetande människor, är mina hjältar och jag kallar dem "barn av saligheten". Och dem skulle jag vilja hylla med några strofer här i en sång, förklarade han.

"Egoismen bygger murar"
Sedan började den 67-årige politikern att framföra sin låt – "Barn av saligheten".

– Jag har mött så många vackra människor, med barmhärtigheten i sin famn, som inte pekar finger åt de svaga, men möter med en utsträckt hand, sjöng politikern.

Sången fortsatte sedan:

– I en tid när mörka krafter råder har de kraft att stå emot. När egoismen bygger murar, de tappar inte mod.

– Jag har mött så många tappra människor, barn av saligheten. De är barn av saligheten.

Nästan inga politiker på plats
I bakgrunden syns flera av de mycket få närvarande övriga riksdagsledamöterna föreviga ögonblicket genom att filma uppträdandet med sina mobiltelefoner.

KD-politikern fortsatte sedan sin hyllning till alla som hjälpt de afghanska männen.

– Dessa underbara människor som engagerat sig, lärt känna flyktingarna, undervisat i svenska, tolkat beslut och kallelser, hjälpt till att ringa myndigheter, sade Utbult och fortsatte:

– Många har engagerat sig i att skriva verkställighetshinder, överklagat, sökt läkare och psykologers "alternativa" bedömningar, men oftast har inget hjälpt.

"Våldsbenägna vådtäktsmän"
Utbult konstaterade att "en bild av dessa 9.000 personer är att de är våldsbenägna våldtäktsmän". Han hävdade att uttryckssättet var "ruggigt" trots att det i alla fall delvis var rätt i sak.

– En del är våldsbenägna, en del vill inte anpassa sig och några håller på med droger, men de lär inte få stanna, hävdade han.

Den 67-årige politikern var även öppen med att han nu fattar ett beslut i huvudsak grundat på känsloargument snarare än omsorg om exempelvis Sverige eller svenska kvinnors bästa.

– För mig är det vad som rör sig i mitt eget inre som påverkat mig allra mest, erkände han oväntat under debatten.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.