Afghanamnestin

Centern ger "total amnesti" för afghaner, enligt M

Publicerad 10 december 2020 kl 16.10

Inrikes. Genom att stödja en "ny humanitär skyddsgrund" ställer sig Centerpartiet bakom en fullständig amnesti för afghanska män, anser Moderaterna.

Gilla artikeln på Facebook

Under torsdagen meddelade Centerpartiet att man stödjer en liberalisering av svensk invandringspolitik i form av en "ny humanitär skyddsgrund".

Det innebär att gymnasieafghaner och andra invandrare utan asylskäl ändå ska få stanna genom att hävda andra grunder, däribland sjukdom eller att de vistats länge i Sverige.

"När nu den migrationspolitiska kommitténs betänkande ska omvandlas till lagtext behöver en permanent migrationslagstiftning innefatta en ny, utökad humanitär skyddsgrund, som ger människor med stark anknytning möjlighet att stanna. En grupp som ska kunna omfattas är ensamkommande unga som står nära arbetsmarknaden, har levt laglydigt i Sverige, avslutat sina studier och har sitt liv i Sverige", förklarar Centerledaren Annie Lööf på Facebook och fortsätter:

"Det är viktigt att den nya humanitära grunden även fortsättningsvis är just en säkerhetsventil. Den bör inte skilja sig väsentligt från utlänningslagens bestämmelser, utan endast omfatta de mest ömmande fallen och de med stark anknytning till Sverige som haft uppehållstillstånd."

Detta innebär att C nu ställer sig bakom en fullständig amnesti för afghanska män, hävdar Moderaterna.

"Där kom beskedet att Centerpartiet vill ge total amnesti för de som omfattas av gymnasielagen. Så djupt oansvarigt - men väntat", skriver Moderaternas Maria M Stenergard på Twitter.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Chefsåklagare: "Akut" risk att terrorister invandrar till Sverige – för att slippa straff

Vädjar om att de milda svenska terrorlagarna skärps. Riksdagen vill förbjuda deltagande i "rasistiska" organisationer – men inte i terrororganisationer som IS.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur