Afghanamnestin

Centern ger "total amnesti" för afghaner, enligt M

Publicerad 10 december 2020 kl 16.10

Inrikes. Genom att stödja en "ny humanitär skyddsgrund" ställer sig Centerpartiet bakom en fullständig amnesti för afghanska män, anser Moderaterna.

Gilla artikeln på Facebook

Under torsdagen meddelade Centerpartiet att man stödjer en liberalisering av svensk invandringspolitik i form av en "ny humanitär skyddsgrund".

Det innebär att gymnasieafghaner och andra invandrare utan asylskäl ändå ska få stanna genom att hävda andra grunder, däribland sjukdom eller att de vistats länge i Sverige.

"När nu den migrationspolitiska kommitténs betänkande ska omvandlas till lagtext behöver en permanent migrationslagstiftning innefatta en ny, utökad humanitär skyddsgrund, som ger människor med stark anknytning möjlighet att stanna. En grupp som ska kunna omfattas är ensamkommande unga som står nära arbetsmarknaden, har levt laglydigt i Sverige, avslutat sina studier och har sitt liv i Sverige", förklarar Centerledaren Annie Lööf på Facebook och fortsätter:

"Det är viktigt att den nya humanitära grunden även fortsättningsvis är just en säkerhetsventil. Den bör inte skilja sig väsentligt från utlänningslagens bestämmelser, utan endast omfatta de mest ömmande fallen och de med stark anknytning till Sverige som haft uppehållstillstånd."

Detta innebär att C nu ställer sig bakom en fullständig amnesti för afghanska män, hävdar Moderaterna.

"Där kom beskedet att Centerpartiet vill ge total amnesti för de som omfattas av gymnasielagen. Så djupt oansvarigt - men väntat", skriver Moderaternas Maria M Stenergard på Twitter.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0