Covid-19 i Sverige
Överklasskolan på Djurgården nu stängd på grund av corona.

Barn smittat av corona – Campus Manilla tvingas stänga

Publicerad 5 mars 2020 kl 10.40

Inrikes. Friskolan Campus Manilla på Djurgården tvingas nu stänga på grund av att ett barn smittats av corona, uppger Aftonbladet. Flera föräldrar är upprörda av att skolan inte agerat tidigare.

Gilla artikeln på Facebook

I andra länder har skolor stängts på grund av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten i Sverige krävde i stället att barnen skulle gå till skolan, även om de varit utomlands i riskområden. Barn smittar inte och löper minimal risk att smittas själva, påstods det.

Men nu har ett barn i Stockholm konstaterats just smittad.

Detta har fått friskolan Campus Manilla på Djurgården, där bland andra prinsessan Estelle, att stänga.

Enligt Aftonbladet är detta första fallet med ett smittat barn i Sverige.

"Skolans syfte med att stänga hela skolan är att garantera tryggheten för elever, vårdnadshavare och personal i ett läge där många är oroliga och där vi nu vet att en elev på skolan är bekräftat smittad med coronaviruset", skrev skolan till elevernas föräldrar i natt.

Det innebär att Estelle och de övriga eleverna är hemma.

Nu inväntar skolan besked från Smittskydd Stockholm om hur man ska agera fortsättningsvis. Men skolan har redan förberett distansundervisning för nästa vecka.

Föräldrar som Aftonbladet talat med är arga och kritiska mot att skolan inte agerat tidigare. Många elever har nämligen varit på sportlovssemester i norra Italien, som är extremt hårt drabbat av det dödliga viruset. Men förklaringen är såklart Folkhälsomyndighetens beslut om att landets skolor skulle fortsätta som vanligt. Detta bekräftas också av Johan Nordenfalk, vd för Campus Manilla. Skolan har följt myndighetens rekommendationer, säger han. Men vissa föräldrar har ändå haft sina barn hemma, då de själva insett risken med att skicka dem till skolan.

En förälder förklarar sig vara ovillig att "leka rysk roulette" med sitt barn, enligt tidningen.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.