Covid-19 i Sverige

"Barnen har ingenstans att ta vägen" – därför kan skolorna bli coronabomber

Publicerad 14 mars 2020 kl 14.40

Inrikes. Många barn är "socialt utsatta", saknar en trygg hemmiljö och har ingenstans att ta vägen om skolorna stänger för att stoppa spridningen av coronaviruset, hävdar Folkhälsomyndigheten enligt Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Flera andra länder har stängt sina skolor för att stoppa spridningen av coronaviruset. Men Sverige tänker inte stänga skolorna.

Detta trots att forskare anser att det kan vara en viktig åtgärd då barn har så många sociala kontakter. Metoden ska ha fungerat i Kina.

Men Folkhälsomyndigheten hävdar att det skulle drabba barnen och framhäver att Sverige har många barn som är så kallat socialt utsatta.

– Vart ska barnen ta vägen? En väldigt stor grupp har inte ett alternativ, de har ingen trygg hemmiljö, ingen att anförtro sig åt. Att bara stänga skolor och lämna dem åt sitt öde är helt oacceptabelt, säger generaldirektör Johan Carlson enligt Aftonbladet.

Samtidigt fortsätter myndighetens otydliga budskap. Å ena sidan hävdar man att barn inte driver smittan och är "mindre" smittsamma. Om barns roll i smittan råder det delade meningar om i forskarvärlden, vissa säger att de åtminstone smittas lika mycket som vuxna. Å andra sidan säger Folkhälsomyndigheten att en skolstängning skulle bidra till smittspridningen, bland annat då det, enligt myndigheten, inte går att ersätta föräldrarna med barnpassande far- och morföräldrar, "eftersom de i många fall tillhör riskgruppen för viruset", som Aftonbladet uttrycker det. Det skulle innebära, säger Johan Carlsson, att man går ifrån det viktigaste, att skydda äldre från smitta. Hur detta går ihop med att barn inte driver smittan och smittar mindre, är oklart.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Trump Jr uppmanar till bojkott av sociala mediejättar

Gör Telegram till sin primära plattform.. "Jag vill ha en plats där idéer konkurrerar med varandra."0 

SMHI klass 3-varnar för snökaos i Västerbotten

Högsta varningsklassen.. Kan störa elförsörjning och telekommunikationer.0 

Regeringen "ställer om" Sverige till "klimatekonomi"

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0