Covid-19 i Sverige

"Barnen har ingenstans att ta vägen" – därför kan skolorna bli coronabomber

Publicerad 14 mars 2020 kl 14.40

Inrikes. Många barn är "socialt utsatta", saknar en trygg hemmiljö och har ingenstans att ta vägen om skolorna stänger för att stoppa spridningen av coronaviruset, hävdar Folkhälsomyndigheten enligt Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Flera andra länder har stängt sina skolor för att stoppa spridningen av coronaviruset. Men Sverige tänker inte stänga skolorna.

Detta trots att forskare anser att det kan vara en viktig åtgärd då barn har så många sociala kontakter. Metoden ska ha fungerat i Kina.

Men Folkhälsomyndigheten hävdar att det skulle drabba barnen och framhäver att Sverige har många barn som är så kallat socialt utsatta.

– Vart ska barnen ta vägen? En väldigt stor grupp har inte ett alternativ, de har ingen trygg hemmiljö, ingen att anförtro sig åt. Att bara stänga skolor och lämna dem åt sitt öde är helt oacceptabelt, säger generaldirektör Johan Carlson enligt Aftonbladet.

Samtidigt fortsätter myndighetens otydliga budskap. Å ena sidan hävdar man att barn inte driver smittan och är "mindre" smittsamma. Om barns roll i smittan råder det delade meningar om i forskarvärlden, vissa säger att de åtminstone smittas lika mycket som vuxna. Å andra sidan säger Folkhälsomyndigheten att en skolstängning skulle bidra till smittspridningen, bland annat då det, enligt myndigheten, inte går att ersätta föräldrarna med barnpassande far- och morföräldrar, "eftersom de i många fall tillhör riskgruppen för viruset", som Aftonbladet uttrycker det. Det skulle innebära, säger Johan Carlsson, att man går ifrån det viktigaste, att skydda äldre från smitta. Hur detta går ihop med att barn inte driver smittan och smittar mindre, är oklart.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0