Covid-19 i Sverige

"Barnen har ingenstans att ta vägen" – därför kan skolorna bli coronabomber

Publicerad 14 mars 2020 kl 14.40

Inrikes. Många barn är "socialt utsatta", saknar en trygg hemmiljö och har ingenstans att ta vägen om skolorna stänger för att stoppa spridningen av coronaviruset, hävdar Folkhälsomyndigheten enligt Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Flera andra länder har stängt sina skolor för att stoppa spridningen av coronaviruset. Men Sverige tänker inte stänga skolorna.

Detta trots att forskare anser att det kan vara en viktig åtgärd då barn har så många sociala kontakter. Metoden ska ha fungerat i Kina.

Men Folkhälsomyndigheten hävdar att det skulle drabba barnen och framhäver att Sverige har många barn som är så kallat socialt utsatta.

– Vart ska barnen ta vägen? En väldigt stor grupp har inte ett alternativ, de har ingen trygg hemmiljö, ingen att anförtro sig åt. Att bara stänga skolor och lämna dem åt sitt öde är helt oacceptabelt, säger generaldirektör Johan Carlson enligt Aftonbladet.

Samtidigt fortsätter myndighetens otydliga budskap. Å ena sidan hävdar man att barn inte driver smittan och är "mindre" smittsamma. Om barns roll i smittan råder det delade meningar om i forskarvärlden, vissa säger att de åtminstone smittas lika mycket som vuxna. Å andra sidan säger Folkhälsomyndigheten att en skolstängning skulle bidra till smittspridningen, bland annat då det, enligt myndigheten, inte går att ersätta föräldrarna med barnpassande far- och morföräldrar, "eftersom de i många fall tillhör riskgruppen för viruset", som Aftonbladet uttrycker det. Det skulle innebära, säger Johan Carlsson, att man går ifrån det viktigaste, att skydda äldre från smitta. Hur detta går ihop med att barn inte driver smittan och smittar mindre, är oklart.


Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Mustafa våldtog 12-åring – döms till genussamtal

Drog in flickan på utetoalett vid lekplats.. Slipper fängelse och utvisning men tvingas delta i samtalsträffar om "genus och normer".0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde

Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.. Göteborgsforskare tog hjälp av CERN:s partikelaccelerator för att skapa ämnet.0 

USA vill bryta upp Googles monopol

Stäms av justitiedepartementet.. Beskrivs som största liknande målet på årtionden.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0