Covid-19 i Sverige

Tegnell erkänner att strategin om flockimmunitet "delvis" stämmer

Publicerad 15 mars 2020 kl 11.22

Inrikes. Strategin om att bygga upp en flockimmunitet mot coronaviruset är "delvis" korrekt, säger nu statsepidemiolog Anders Tegnell i bland annat Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde hävdar att Folkhälsomyndighetens strategi är att släppa lös coronaviruset bland barn och friska vuxna för att bygga upp en flockimmunitet bland folket.

I gårdagens DN bestred nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell att så är fallet.

Men på söndagen medger han i Expressen att strategin om flockimmunitet "delvis stämmer", även om han inte är helt tydlig med vad han vill.

– Delvis är det rätt, problemet är att vi inte riktigt vet hur flockimmunitet ser ut för den här sjukdomen än, för det är lite oklart. Vi har inga bra data på det än för man har inte gjort den typen av studier man behöver göra. Så vårt huvudsyfte nu det är att få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt, och förstås på sikt få någon slags immunitet i samhället som gör att den inte kan spridas så snabbt i framtiden, säger Anders Tegnell till Expressen.

På den uttryckliga frågan om det är myndighetens strategi att folk ska smittas och bygga upp en immunitet för att skydda riskgrupperna, svarar han att det i grunden inte är strategin, utan att få smittan att bli så långsam som möjligt. Detta eftersom det är oklart hur flockimmunitet fungerar för coronaviruset. Därför vill han inte säga att det är strategin, eftersom myndigheten inte vet vad målet är. Det mål som nu finns är att minska smittspridningen genom att sjuka människor stannar hemma, enligt statsepidemiologen.

När TT frågar Tegnell om strategin är att folk ska smittas, säger han:

– Nej, i alla fall inte att det ska ske så snabbt som möjligt. Däremot börjar vi nå en förståelse för att viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det, vi ska inte skynda på det.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0