Covid-19 i Sverige

Tegnell erkänner att strategin om flockimmunitet "delvis" stämmer

Publicerad 15 mars 2020 kl 11.22

Inrikes. Strategin om att bygga upp en flockimmunitet mot coronaviruset är "delvis" korrekt, säger nu statsepidemiolog Anders Tegnell i bland annat Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde hävdar att Folkhälsomyndighetens strategi är att släppa lös coronaviruset bland barn och friska vuxna för att bygga upp en flockimmunitet bland folket.

I gårdagens DN bestred nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell att så är fallet.

Men på söndagen medger han i Expressen att strategin om flockimmunitet "delvis stämmer", även om han inte är helt tydlig med vad han vill.

– Delvis är det rätt, problemet är att vi inte riktigt vet hur flockimmunitet ser ut för den här sjukdomen än, för det är lite oklart. Vi har inga bra data på det än för man har inte gjort den typen av studier man behöver göra. Så vårt huvudsyfte nu det är att få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt, och förstås på sikt få någon slags immunitet i samhället som gör att den inte kan spridas så snabbt i framtiden, säger Anders Tegnell till Expressen.

På den uttryckliga frågan om det är myndighetens strategi att folk ska smittas och bygga upp en immunitet för att skydda riskgrupperna, svarar han att det i grunden inte är strategin, utan att få smittan att bli så långsam som möjligt. Detta eftersom det är oklart hur flockimmunitet fungerar för coronaviruset. Därför vill han inte säga att det är strategin, eftersom myndigheten inte vet vad målet är. Det mål som nu finns är att minska smittspridningen genom att sjuka människor stannar hemma, enligt statsepidemiologen.

När TT frågar Tegnell om strategin är att folk ska smittas, säger han:

– Nej, i alla fall inte att det ska ske så snabbt som möjligt. Däremot börjar vi nå en förståelse för att viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det, vi ska inte skynda på det.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

M vill hjälpa invandrare i närområdet: "Mer rättvist"

Härmar Sverigedemokraternas politik.. "Invandringen är ingen permanent lösning på världens orättvisor."0 

Forskare kräver omedelbart 5G-stopp: "Kan skada hälsan"

Tunga kravet – efter cancerlarmen.. Hävdar att utbyggnaden fortsätter ändå på grund av alla pengar som investerats i projektet.0 Plus

Tog jobb som lärare – pistolhotades av elev i klassrummet

Skådespelerskans mardrömsupplevelse.. "Då riktade han plötsligt ett skjutvapen mot mitt ansikte."0 

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0