Bedragare lurar äldre på miljardbelopp

Publicerad 13 januari 2021 kl 12.19

Inrikes. Att använda sig av vishingbedrägerier mot gamla svenskar kan vara en riktigt lukrativ verksamhet. Totalt lurade åldringsbedragare äldre personer på sammanlagt 156,8 miljoner kronor genom sådana bedrägerier bara under 2020 i Sverige, uppger polisen.

Gilla artikeln på Facebook

– Trots att vi slår ut flera brottsnätverk som sysslar med åldringsbedrägerier via telefon, så kallad vishing, är det en mycket oroande utveckling med fortsatt ökande brottsvinster för bedragarna. Enorma summor har åldringar lurats på i Sverige under cirka tre års tid. Cirka 530 miljoner kronor har bedragarna lurat till sig, säger Stefan Larsson, utredningsledare på bedrägerisektionen i polisregion Syd, på polisens hemsida.

När polisen slår ut olika brottsnätverk som sysslar med vishing uppstår det nya nätverk.

– Det är alldeles för lätt att genomföra denna typ av åldringsbedrägerier med alla tillgängliga offentliga system som gynnar bedragarna, säger Stefan Larsson.

– Många av de bedrägeribrottsnätverk vi jobbar mot har direkt kopplingar till grov organiserad brottslighet som misstänks för mord, grova narkotikabrott etc. De kriminella nätverken kommer över enorma summor från åldringsbedrägerierna. Brottsvinster går rakt in i den grova organiserade brottslighetens verksamhet.

Flera banker har efter samverkan med polisen infört olika kontrollsystem för att försvåra bedrägerierna som trots detta fortsätter.

– I Sverige är det alldeles för enkelt att få tillgång till persondatauppgifter via sökmotorer på Internet och appar. Bedragarna utnyttjar detta och kan hur enkelt som helst kartlägga sina offer som i de här fallen ofta är äldre personer över 70 år, säger Stefan Larsson.

Polisen i region Syd har under de senaste två åren frihetsberövat 36 huvudmän i olika bedrägerinätverk som genomfört vishingbedrägerier som åtalats för grova bedrägerier m.m. 81 penningmålvakter har dömts för brott. Sammanlagt cirka 42 års fängelse har dömts ut i utredningarna.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Nybyggda villor får färdiga hemkontor

Efterfrågas av varannan kund.. Nu inkluderas hemkontor för arbete på distans redan i ritningen.0 

Fortsatt åldersgräns för Astra Zenecas vaccin

65-årsgränsen står fast.. Yngre som fått en första dos ska få annat vaccin vid andra tillfället.0 

Vänsterextremister: Vi satte eld på Ikea

Tar på sig mordbrand i Svågertorp i Malmö.. Hämnd för "kapitalister" som handlar med Vitryssland.0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0