Bensinbilar förbjuds i centrala Stockholm

Publicerad 10 oktober 2023 kl 09.12

Inrikes. Stockholms politiker inför en så kallad miljözon klass 3 i ett område i City. Det betyder att renodlade bensin- och dieselbilar förbjuds i en del av innerstan.

Dela artikeln

– Idag gör luften i Stockholm att spädbarn får sämre lungor och äldre dör i förtid. Det är en helt oacceptabel situation. Vi behöver begränsa de hälsofarliga avgaserna från bensin- och dieselbilar, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Förändringen sker etappvis med start 31 december 2024. Då införs miljözon klass 3 i ett område som ramas in av Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen. Allt som ligger innanför de fyra gatorna kommer att tillhöra miljözonen. Det gäller även Klaratunnelns in- och utfart vid Mäster Samuelsgatan.

Miljözonen tillåter som huvudregel bara elfordon och utsläppssnåla gasfordon. För tung trafik tillåts även utsläppssnåla laddhybrider.

Den nya zonen omfattar 20 kvarter och täcker ungefär 180.000 kvadratmeter.

– Miljözonen införs i ett område med många gående och cyklister, där luftkvaliteten behöver bli bättre. Det är också en del av City där vi ser att det finns ett stort engagemang för en snabbare elektrifiering, med aktörer som kan vara draglok i omställningen. Därför är det en bra plats att börja på, säger Lars Strömgren.

Miljözonen kommer att utökas i en andra etapp som utreds av staden under 2024 och beslutas under första halvåret 2025.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.