Stockholm

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa

Publicerad 27 oktober 2019 kl 02.03

Arkitektur. Storkyrkan i Gamla stan ska byta färg – och det med besked. I vår inleds arbetet med att renovera fasaden, och för runt 70 miljoner skattekronor ska man få den att byta färg från gult till rosa, skriver Mitt i.

Gilla artikeln på Facebook

Den 66 meter höga Storkyrkan i Gamla stan ska genomgå en omfattande renovering och det är i samband med det som fasaden ska få en annan färg.

I mitten av 1700-talet ska kyrkan, som byggdes år 1264 med hjälp av gåvor från Birger Jarl, ha haft en rosa färg på fasaden och det är denna färg som församlingen nu tänker återskapa. Dessutom ska det idag mörkgröna koppartaket få en röd färg.

– Vår byggnadsantikvarie Max Laserna har gjort en mycket noggrann färgundersökning och analyserat den gamla färgens uppbyggnad. Han har gjort ett gediget grundarbete och gått igenom inköpslistor från 1700-talet, säger Hans Carnmarker, fastighetschef i domkyrkoförsamlingen, till Dagens Nyheter.

Carnmarker säger till tidningen att han är beredd på att det blir diskussioner, men att färgvalet redan har fått godkänt från bland annat kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet.

Renoveringen inleds i vår och beräknas kosta 70 miljoner kronor.


Nyheter från förstasidan

Björn Olsen: Sverige kommer få "mycket höga dödssiffror"

För sent för Sverige, som är på väg mot "tragedi". Den svenske professorn förutspår en "enorm ökning de kommande veckorna."0 

Ekonominyheter

Bunkring av torrvaror och djupfryst. Totalt steg försäljningen med 11 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur