Stockholm

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa

Publicerad 27 oktober 2019 kl 02.03

Arkitektur. Storkyrkan i Gamla stan ska byta färg – och det med besked. I vår inleds arbetet med att renovera fasaden, och för runt 70 miljoner skattekronor ska man få den att byta färg från gult till rosa, skriver Mitt i.

Gilla artikeln på Facebook

Den 66 meter höga Storkyrkan i Gamla stan ska genomgå en omfattande renovering och det är i samband med det som fasaden ska få en annan färg.

I mitten av 1700-talet ska kyrkan, som byggdes år 1264 med hjälp av gåvor från Birger Jarl, ha haft en rosa färg på fasaden och det är denna färg som församlingen nu tänker återskapa. Dessutom ska det idag mörkgröna koppartaket få en röd färg.

– Vår byggnadsantikvarie Max Laserna har gjort en mycket noggrann färgundersökning och analyserat den gamla färgens uppbyggnad. Han har gjort ett gediget grundarbete och gått igenom inköpslistor från 1700-talet, säger Hans Carnmarker, fastighetschef i domkyrkoförsamlingen, till Dagens Nyheter.

Carnmarker säger till tidningen att han är beredd på att det blir diskussioner, men att färgvalet redan har fått godkänt från bland annat kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet.

Renoveringen inleds i vår och beräknas kosta 70 miljoner kronor.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kineser publicerar Bidens sexfilmer

Efter laptopskandalen. Visar crackrökande vicepresidentsonen när han har sex med olika kvinnor.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0