Stockholm

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa

Publicerad 27 oktober 2019 kl 02.03

Arkitektur. Storkyrkan i Gamla stan ska byta färg – och det med besked. I vår inleds arbetet med att renovera fasaden, och för runt 70 miljoner skattekronor ska man få den att byta färg från gult till rosa, skriver Mitt i.

Gilla artikeln på Facebook

Den 66 meter höga Storkyrkan i Gamla stan ska genomgå en omfattande renovering och det är i samband med det som fasaden ska få en annan färg.

I mitten av 1700-talet ska kyrkan, som byggdes år 1264 med hjälp av gåvor från Birger Jarl, ha haft en rosa färg på fasaden och det är denna färg som församlingen nu tänker återskapa. Dessutom ska det idag mörkgröna koppartaket få en röd färg.

– Vår byggnadsantikvarie Max Laserna har gjort en mycket noggrann färgundersökning och analyserat den gamla färgens uppbyggnad. Han har gjort ett gediget grundarbete och gått igenom inköpslistor från 1700-talet, säger Hans Carnmarker, fastighetschef i domkyrkoförsamlingen, till Dagens Nyheter.

Carnmarker säger till tidningen att han är beredd på att det blir diskussioner, men att färgvalet redan har fått godkänt från bland annat kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet.

Renoveringen inleds i vår och beräknas kosta 70 miljoner kronor.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Nu är det vetenskapligt bevisat: Män är roligare än kvinnor. Deltagarna i studien anonymiserades – så resultatet kan inte bero på "sexism".0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0