Efter att Lena Anderssons krönika publicerats lade Högsbo bibliotek upp ett inlägg på Instagram om att hennes böcker gallrades.

Bibliotekets PK-gallring får JO-kritik

Publicerad 28 maj 2024 kl 16.40

Kulturnyheter. Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot kulturnämnden i Göteborg. Anledningen är ett inlägg som Högsbo bibliotek publicerade på Instagram om att man skänkte bort böcker av författaren Lena Andersson, rapporterar Svensk Bokhandel.

Dela artikeln

Lena Andersson skrev i maj förra året en uppmärksammad krönika i Svenska Dagbladet om att det inte behöver vara nödvändigt att barn till föräldrar med låg inkomst ska gå hungriga.

"Att sakna grundläggande kunskaper om matlagning är något annat än att inte ha råd med mat", skrev Andersson bland annat.

Texten väckte stor vrede inom vänstern, och Högsbo bibliotek deltog i kampanjen mot Lena Andersson genom att gallra och ge bort hennes böcker.

I ett inlägg på Instagram lade biblioteket upp ett foto som visade fyra böcker av Lena Andersson, och skrev:

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker. Ta hem en, läs den och lämna vidare."

Enhetschefen Grethe Österberg har tidigare bedyrat att gallringen skulle genomföras i vilket fall som helst och att det hela "självklart" inte var en politisk markering.

JO anser dock att bibliotekets inlägg inte uppfyllde kraven på saklighet och opartiskhet enligt regeringsformen, och att det kunde tolkas som att biblioteket gallrade Lena Anderssons böcker på grund av hennes åsikter i krönikan.

Enligt Annika Cross, chef för biblioteken i sydväst och på Hisingen i Göteborg, var beslutet väntat.

– Vi ser allvarligt på att det kan vara en förtroendeskada som uppkom med publiceringen, säger hon till Magasin K.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.