Terrordådet i Stockholm

Bild på terroroffer sprids på internet

Publicerad 11 april 2017 kl 09.50
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En mycket obehaglig bild på den 11-åriga flicka som dödades i fredagens terrordåd i Stockholm har de senaste dagarna fått stor spridning i sociala medier. Bilden visar flickans döda kropp på Drottninggatan, uppmärk­sammar Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Bilden på den döda flickan spreds på internet redan under fredagen och länkar till den dök bland annat upp i en tråd på internet­forumet Flashback. Forum­användarna varnades av andra användare för att klicka på länkarna på grund av bildens karaktär. Tråden har nu låsts av forumets moderatorer vilket gör att spridningen av bilden via Flashback minskat kraftigt.

Istället sprids ocensurerade bilder på den döda flickans kropp, utan några som helst förvarningar, via Facebook. Det handlar om ett mycket stort antal inlägg innehållandes bilden som postats på den sociala nätverks­sajten. En sökning på flickans namn eller andra fraser som kan sättas i samband med terrordådet gör att bilden dyker upp i Facebook­flödet. Vissa av inläggen har försetts med en varning av Facebook där man måste godkänna att man vill se bilden, medan andra inte har någon sådan varning.

Det tyska national­konservativa partiet Alternativ för Tyskland, som brukar betecknas som islamfientligt eller islamofobt, är ett av de partier som sprider bilden. Partiets lokal­avdelningar lägger upp bilder på den döda svenska flickan på sina officiella Faebooksidor och partiets företrädare deltar flitigt i spridandet av bilden.

"Flyktingar kommer till oss för att döda och de lyckas med att göra det", skriver en av lokal­avdelningarna som kommentar till bilden.

– Jag har sett att det lagts ut bilder av den lilla tjejens kropp på nätet. Jag förstår inte vad det är för människor som gör så, kommenterar kriminologi­professor Leif G.W Persson till Expressen.

Den 11-åriga flickan var på väg från skolan och skulle träffa sin mamma i stan när lastbilen kom körandes på Drottninggatan. Hon var en av dem som inte hann undan i tid och blev ett av terroristens fyra dödsoffer.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ung SD-kvinna fick sparken av kommunen för naziskämt på fest

Dubbla måttstockar? SD-kandidat krossades av media efter spexfoto på tonårsfest.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.