Oroligheterna i förorten

Stor förödelse i Norsborg

Publicerad 6 september 2014 kl 20.40

Inrikes. Med en vecka kvar till valet är det fortsatt oroligt i Stockholms södra förorter. Fria Tider har varit på besök och gjort ett fotoreportage från en av Stockholms just nu oroligaste förorter, Norsborg. Klicka dig igenom bildspelet med pilarna.

Gilla artikeln på Facebook

Bilar brinner ganska ofta i Stockholms förorter, men de senaste dagarna har det brunnit extra mycket i de södra förorterna efter hovrättens dom mot det kriminella nätverket Syrianska brödraskapet. Många av dem som bor i och runt Hallunda och Norsborg är nämligen syrianer, något som inte minst de två ganska stora syrisk-ortodoxa kyrkorna i området vittnar om.

Bland syrianerna är ilskan stor efter domen och kriminella invandrargäng visar sitt missnöje med domen genom att tända eld på bilar eftersom det lockar ut polis och brandkår till förorten – symboler för det Sverige man hatar.

En kvinna skyndar förbi en av de parkeringar med utbrända bilvrak som Fria Tiders fotograf besöker under lördagen.

– Välkommen till Norsborg, säger hon och ler uppgivet.

"Inte till Salu", står det på Vänsterpartiets valaffisch som hänger på sned i Norsborg innan Fria Tiders fotograf rättar till den. "Ingen vill köpa" skulle man kunna invända. Centrumanläggningen har sedan länge gått i konkurs och står och förfaller. Lyktstolpar ligger omkullvräkta på marken, det sitter galler för fönstren, det är nedklottrat och ingen tycks ha klippt vare sig gräsmattor eller buskar den här sommaren. Själva centrumet har blivit ett tillhåll för kriminella invandrargäng.

– Ta inte kort på mig, skriker en ilsken arab över parkeringsplatsen trots att han aldrig har varit föremål för fotografering.

Det är mitt på dagen, det är sommar och solen skiner, ändå tycks stämningen hela tiden vara hotfull och många av de boende känner sig otrygga när de ska till och från tunnelbanan.

– Sen står det alltid en massa killar och hänger utanför centrum. De flyttar sig inte om man kommer med barnvagnen. Det känns inte bra. Jag skulle aldrig våga gå hit på kvällen. Absolut inte, sade en Norsborgsbo, som själv har invandrarbakgrund, till den lokala vänstertidningen Södra sidan förra sommaren.

Och situationen är egentligen inte mycket bättre i närbelägna Hallunda centrum. Även det centrumet har haft bekymmer med att gå runt ekonomiskt. Guldbutiken i centrumet har rånats upprepade gånger den senaste tiden och mer och mer av samhällsservicen har flyttat därifrån. Botkyrkastaden, som byggdes på 1970-talet och skulle erbjuda bostäder och samhällsservice åt tiotusentals trångbodda svenskar, har förvandlats till något som snarare påminner om en Mad Max-film.

På parkeringsplatserna runt om Norsborg och Hallunda står de ubrända bilvraken. Tjugo bilar brann bara under natten till lördagen, tidigare under veckan har ännu fler bilar brunnit. När Fria Tider kontaktar polisen för att fråga var det brann under natten radar stationsbefälet i Flemingsberg upp en lång rad gatuadresser. Hallunda centrum, Kärsby bollplan, Rågvägen, Höders väg, Iduns väg, Tomtbergavägen, är några av de gatuadresser som polisen läser upp.

Smält metall som runnit längs asfalten från ett av bilvraken vittnar om den intensiva hetta som brandmännen, under polisbeskydd, många gånger får kämpa emot.

– Du skulle ha varit här inatt, då brann det, berättar en av de boende som promenerar förbi.

Sedan pekar han på vilka bilar som brann under natten och vilka som brunnit tidigare. Kommunen har gett upp, det finns vare sig pengar eller ork för att bärga bort de utbrända bilvraken, så de får stå kvar. Det luktar fränt, det ligger glassplitter utspritt på marken och nyfikna barn springer runt och leker bland förödelsen.

Nästan varje parkeringsplats pryds av minst ett utbränt bilvrak. Många av de boende har varit kreativa och ställt sina bilar på cykelvägar, gräsmattor, parkområden, varsomhelst förutom på en parkeringsplats i förhoppning om att de ska lämnas ifred från de kriminella gäng som härjar relativt ostört.

Man skulle kunna tycka att allt detta borde vara en valfråga som hade högsta prioritet inför valet. Istället går händelserna ute i förorterna nästan kusligt obemärkt förbi när valdebatterna hålls.

Och helgen är inte över ännu och bilägarna i Norsborg och Hallunda kan inte vara säkra på att deras bilar står tryggt ute inatt heller.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.