Black power-staty ersatte monument i England

Publicerad 16 juli 2020 kl 14.35

Utrikes. En Black power-skulptur har rests på den plats där den framgångsrike engelske affärsmannen Edward Colston tidigare stod, innan extremvänstern i början av juni rev ner statyn på honom och kastade den i vattnet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 7 juni som vänsterextremister rev ner statyn på den engelske affärsmannen Edward Colston i Bristol.

Vänsteraktivisterna kastade också ner statyn i en närliggande flod. Detta för att Colston hade kopplingar till slavhandel.

Tidigare i veckan restes i stället en annan staty på platsen där Colston stod, ett monument föreställande Black lives matter-aktivisten Jen Reid, gjort av konstnären Marc Quinn.

Reid, som deltog vid rivningen av Colston-statyn, syns posera med en Black power-näve.

– Jag tycker den är fantastisk. Det ser ut som att den hör hemma där och alltid har stått där, säger hon själv till Bloomberg och påpekar att händelsen är en stor dag för Bristol.

Men i sociala medier är alla inte lika glada och det ironiseras bland annat kring att konstnären som gjort den nya skulpturen är en vit man.

I morse meddelade dock Bristols kommun att man tagit ned den nya statyn. Vad som permanent ska placeras där kommer beslutas demokratiskt, enligt borgmästaren Marvin Rees.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0