Poliskvinnorna och gängen

"Blir så jävla förbannad" – polismännens reaktioner på kvinnorna som ligger med gängkriminella

Publicerad 30 april 2024 kl 09.58

Inrikes. Reaktionerna på de poliskvinnor som inleder förhållanden med gängkriminella och hjälper dem är hårda inom kåren.

Dela artikeln

Dagens Nyheter har gjort en uppmärksammad kartläggning som visar omfattningen av problemet med kvinnliga poliser som "byter sida" efter att ha charmats av gängkriminella.

Totalt har 514 anmälningar om misstänkta polisläckor gjorts sedan 2018, och enligt DN:s granskning är det en "återkommande metod" från gängmedlemmar att inleda just sexuella relationer med poliser.

Vissa av kvinnorna som avslöjats har sedan omedelbart fått nya jobb på andra myndigheter. DN tar upp fallet med en poliskvinna i Mellansverige förhörde Foxtrotledaren Rawa Majids kusin, som misstänktes för att sköta vapenaffärer från fängelset – bland annat vapnet som användes vid mordet på tolvåriga Adriana. I hemlighet hade poliskvinnan en relation med gängprofilen, och brevväxlade intensivt med honom.

"Finns det någon chans att jag kan få en sån där häftig guldring som tidningarna skriver att vissa har? Haha. [...] Aina kommer länka in mig i Foxtrot. Den grönaste gumman ever. Hahaha,” skrev hon i ett av breven.

"Sitter på jobbet, he he. Hur många timmar av min arbetstid har jag lagt på dig? Om folk bara visste", löd ett annat meddelande från poliskvinnan.

Kvinnan dömdes år 2023 för dataintrång. Då hade hon dock redan, utan säkerhetsprövning, lyckats skaffa ett nytt jobb på Brottsförebyggande rådet (Brå) medan utredningen mot henne pågick. På Brå arbetade hon i ett projekt mot just grov organiserad brottslighet.

Avslöjandena skakar om polisen, och många är upprörda över det som kommit fram.

Rickard Möller säger till Expressen att det som framkommit vittnar om ett systemfel.

– Jag blir så jävla förbannad och trött, säger han till tidningen.

Polisen Peter "Peppe" Larsson, känd från sociala medier, kommenterar saken på X:

"Sånt här gör mig så vansinnigt förbannad. Hur man kan ha tappat sin etiska kompass så stenhårt i golvet att den inte ens längre finns."

Även Viktor Adolfsson, mer känd som "YB Södermalm", skriver om avslöjandena på samma plattform:

"Tänk att se sig i spegeln som polis. Konstatera att den som tittar tillbaka på dig bidragit till att kriminella kunnat döda och skada människor. Att dina kollegors familjer blivit kartlagda. Att dina kollegor finns på bild hos grovt kriminella. Äckligt."


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.