Poliskvinnorna och gängen

Poliskvinna som hjälpte Rawa Majids kusin fick nytt jobb – på Brå

Publicerad 29 april 2024 kl 11.09

Inrikes. Poliskvinnor som tvingats bort efter att ha haft sexuella relationer med och hjälpt gängkriminella har snabbt fått nya jobb på andra myndigheter. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Dela artikeln

Totalt har 514 anmälningar om misstänkta polisläckor gjorts sedan 2018, och enligt DN:s pågående kartläggning är det en "återkommande metod" från gängmedlemmar att inleda just sexuella relationer med poliser.

Men även när kvinnorna avslöjas med sexrelationerna kan de bara fortsätta att arbeta på andra myndigheter.

DN tar upp fallet med en poliskvinna i Mellansverige förhörde Foxtrotledaren Rawa Majids kusin, som misstänktes för att sköta vapenaffärer från fängelset. Bland annat handlade det om vapnet som användes vid mordet på tolvåriga Adriana.

"Haha Aina kommer länka in mig i Foxtrot"
I hemlighet hade hon en relation med gängprofilen, och brevväxlade intensivt med honom.

"Finns det någon chans att jag kan få en sån där häftig guldring som tidningarna skriver att vissa har? Haha. [...] Aina kommer länka in mig i Foxtrot. Den grönaste gumman ever. Hahaha,” skrev hon i ett av breven.

Kvinnan dömdes år 2023 för dataintrång. Hon hade dock då redan, utan säkerhetsprövning, lyckats skaffa ett nytt jobb på Brottsförebyggande rådet (Brå), medan utredningen mot henne pågick.

På Brå arbetade hon på ett projekt mot just grov organiserad brottslighet.

Polisen slog larm om anställningen, men det var först efter att kvinnan fått fyra månadslöner av Brå som anställningen avbröts.

En annan kvinna dömdes för dataintrång och fick lämna polisen 2021. Men strax därefter fick hon jobb på en annan myndighet med tillgång till hemliga register, och där jobbar hon enligt DN kvar än i dag.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.