Poliskvinnorna och gängen

Kvinnliga poliser läcker information till sexpartners i gängen

Publicerad 28 april 2024 kl 09.08

Inrikes. Att de kriminella gängen lyckas så bra i just Sverige har länge framstått som ett mysterium. Men nu visar en kartläggning att mängden kvinnliga poliser i landet kan vara en del av förklaringen.

Dela artikeln

Kartläggningen, som Dagens Nyheter något oväntat publicerade på söndagen, visar att de kriminella gängen har satt i system att inleda sexuella relationer med poliser i en omfattning som gjort läckor till ett utbrett problem.

Totalt har 514 anmälningar om misstänkta läckor gjorts sedan 2018, och enligt DN:s kartläggning är det en "återkommande metod" från gängmedlemmar att inleda just sexuella relationer med poliser.

Martin Valfridsson, på polisens avdelning för särskilda utredningar, säger att till DN att läckor till kriminella är ett utbrett problem.

– Det har pågått länge i södra Europa. På kort tid har det etablerat sig även här, säger han.

På myndigheten har man bland annat etablerat uttrycket "luft-pm" för att beskriva hur poliser upprättar meningslösa rapporter om personer som deras kriminella pojkvänner är intresserade av. Rapporterna används sedan för att förklara registerslagningar och få dem att se legitima ut.

Även fejkade 112-larm har använts av gängen och deras sexpartners, enligt DN.

Kvinnliga poliser tilläts i yttre tjänst för första gången 1971 och kvinnor fick samtidigt börja söka utbildningar till samma arbetsuppgifter som män vid polishögskolan.

Antalet kvinnor inom kåren ökade ständigt under åren 1989 till 1997 då Polishögskolan under ledning av dåvarande rektor Göran "Kapten Klänning" Lindberg genomförde stora genus­anpassningar av utbildningen.

År 2024 består poliskåren av 35 procent kvinnor.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.